Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/06/2005

Συνάντηση του Προέδρου του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς με τους λιμενεργάτες στον Πειραιά

Κοινοβουλευτική Ομάδα Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

 Πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέκος Αλαβάνος, συνοδευόμενος από τον Παν. Λαφαζάνη , μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και το Γιώργο Γαβρίλη, μέλος της ΚΠΕ και γραμματέα της Ν.Ε. του ΣΥΝ Πειραιά, επισκέφθηκαν σήμερα το λιμάνι του Πειραιά και είχαν συνάντηση με το Προεδρείο του Σωματείου των λιμενεργατών.

Ο Πρόεδρος της Κ. Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς μίλησε στην απεργιακή συγκέντρωση των λιμενεργατών και στη συνέχεια έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει επιδοθεί σε μια εκστρατεία κατασυκοφάντησης των λιμενεργατών στο όνομα της γνωστής θεωρίας των «ρετιρέ». Οι λιμενεργάτες, ως γνωστόν, υποχρεώνονται να δουλεύουν εξουθενωτικά και ασταμάτητα υπερωρίες, να δουλεύουν συνεχώς τα Σαββατοκύριακα και όλες τις αργίες. Γι αυτό, πάγιο αίτημα εδώ και χρόνια των λιμενεργατών ήταν και παραμένει η πρόσληψη τακτικού προσωπικού, έτσι ώστε να καλυφθούν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν.

Οι κυβερνήσεις, όμως, μέχρι σήμερα κώφευαν σ’ αυτό το δίκαιο αίτημα που, πέραν των άλλων, θα είχε ως αποτέλεσμα την πρόσληψη ανέργων, χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση του δημοσίου και του ΟΛΠ, αντίθετα με μείωση του κόστους μιας και αυτοί που θα προσλαμβάνονταν θα κάλυπταν την αμειβόμενη υπερωριακή απασχόληση των ήδη απασχολουμένων λιμενεργατών. Η κυβέρνηση της ΝΔ αντί, λοιπόν, να προχωρήσει στην πρόσληψη τακτικού προσωπικού, αποφάσισε να προσλάβει με πελατειακές ρουσφετολογικές μεθοδεύσεις 150 συμβασιούχους «ομήρους» με οκτάμηνες συμβάσεις, ενώ αρνείται να υπογράψει τη συλλογική Σύμβαση που συνομολόγησαν η διοίκηση του ΟΛΠ και το Σωματείο Λιμενεργατών.

Η κυβερνητική σκοπιμότητα είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Η κυβέρνηση, όπως κάνει σε όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, θέλει και στο λιμάνι του Πειραιά να διαλύσει τις υπάρχουσες εργασιακές σχέσεις και κατακτήσεις με στόχο να προχωρήσει στην εκποίηση και ιδιωτικοποίηση των λιμενικών υπηρεσιών και του ΟΛΠ.

Εμείς καταγγέλλουμε αυτή την αντεργατική κυβερνητική πολιτική που τη βλέπουμε να εφαρμόζεται στον ΟΤΕ, στις Τράπεζες και σε άλλες δημόσιες επιχειρήσεις.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των λιμενεργατών για την πρόσληψη τακτικού προσωπικού και όχι συμβασιούχων και για την υπογραφή της νέας Συλλογικής τους σύμβασης.»

To Γραφείο Τύπου