Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/02/2007

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε σήμερα με διευρυμένη πλειοψηφία (382 υπέρ, 255 κατά και 74 αποχές) την έκθεση για "Air- CIA" με ειδική αναφορά στην Ελλάδα

Δ. Παπαδημούλης: "Η σκυτάλη περνάει στα εθνικά κοινοβούλια"

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε σήμερα την έκθεση Φάβα, καρπό ενός χρόνου έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  με την στήριξη και της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς. Το ψήφισμα επισημαίνει τις ευθύνες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αρκετών Κρατών Μελών στο θέμα αυτό. Παρά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής δεξιάς για αποδυνάμωση της έκθεσης και συγκάλυψη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε και στην Ολομέλεια τις θέσεις του για διαφάνεια και απόδοση ευθυνών.

Ιδιαίτερη μνεία στην Ελλάδα κάνει η έκθεση, η παράγραφος 127 της οποίας έχει ως εξής:

« (Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία του σχετικά με τις 64 στάσεις που πραγματοποίησαν σε ελληνικούς αερολιμένες αεροσκάφη που χρησιμοποιούνταν από τη CIA και, σε πολλές περιπτώσεις, προέρχονταν ή είχαν προορισμό χώρες που σχετίζονται με κυκλώματα έκτακτων παραδόσεων και μεταφορές κρατουμένων• εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τις στάσεις που πραγματοποίησαν στην Ελλάδα αεροσκάφη που έχει αποδειχθεί ότι χρησιμοποιήθηκαν από τη CIA, σε άλλες περιπτώσεις, για τις έκτακτες παραδόσεις των Ahmed Agiza, Mohammed El-Zari, Bisher Al-Rawi, Jamil El-Banna, Abou Elkassim Britel, Khaled El-Masri, Binyam Mohammed και Maher Arar»

Αιτιολογώντας την θετική του ψήφο ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε:

«Η υπερψήφιση της Έκθεσης Φάβα είναι ένα ιστορικό βήμα στον αγώνα εναντίον ενός εγκληματικού διεθνούς παρακράτους. Πέρα από τις τεράστιες ευθύνες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ξεκάθαρες ευθύνες υπάρχουν και για τις κυβερνήσεις αρκετών κρατών μελών. Με την περάτωση της σκοτεινής αυτής έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι απαραίτητο να συσταθούν τώρα εξεταστικές επιτροπές στα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών -ανάμεσά τους δυστυχώς και η Ελλάδα- που φαίνεται να εμπλέκονται στις παράνομες δραστηριότητες της CIA. Η σκυτάλη για τον αγώνα εναντίον του διεθνούς παρακράτους έχει περάσει πλέον στα χέρια τους.»

To Γραφείο Τύπου