Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/02/2007

Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΝ για τις ρυθμίσεις σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική

Μόλις 17 μήνες μετά την ψήφιση του νόμου 3386/2005, η κυβέρνηση φέρνει στη δημοσιότητα νέες «Ειδικές ρυθμίσεις θεμάτων μεταναστατευτικής πολιτικής», αναγνωρίζοντας στην πράξη την αποτυχία της να δώσει σοβαρές λύσεις στο πρόβλημα της νομιμοποίησης και κοινωνικής ένταξης χιλιάδων μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας σε συνθήκες παρανομίας και ομηρίας.

Παραμένουν σε ισχύ όλες οι ρυθμίσεις που δυσκολεύουν -και με τον τελευταίο νόμο- τη νομιμοποίησή τους, π.χ. εξαγορά 150-300 ενσήμων και μάλιστα με πλήρη επιβάρυνση των μεταναστών, μη μετατροπής της άδειας διαμονής για λόγους εργασίας σε άδεια για λόγους σπουδών κ.λπ.

Επισημαίνουμε ως εξαιρετικά αρνητικό ότι για τη νεοσύστατη «Εθνική Επιτροπή για την Κοινωνική ένταξη των μεταναστών» οι ίδιοι οι μετανάστες δεν προβλέπεται να εκπροσωπούνται, και ότι δεν μπορεί να μιλάμε για κοινωνική ένταξη χωρίς την ισότιμη συμμετοχή τους.

Τέλος, δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, μένουν στη γκρίζα ζώνη της ανασφάλειας και της παρανομίας χιλιάδες παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν στη χώρα μας, μεγάλωσαν, μεγαλώνουν και σπουδάζουν στη χώρα μας χωρίς δικαίωμα εγγραφής τους στα αντίστοιχα δημοτολόγια των πόλεων που γεννιούνται. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν για την ελληνική διοίκηση και έτσι στοιχειοθετείται απολύτως το σύνθημα το οποίο και υιοθετούμε: ΟΧΙ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΑΠΟ ΚΟΥΝΙΑ.

Τμήμα Δικαιωμάτων