Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/06/2005

Αιχμή η διεκδίκηση μιας Κοινωνικής Ευρώπης: Το κύριο μήνυμα του Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς

28η Συνόδου του Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς, Στοκχόλμη

Η Αριστερά της Ευρώπης καλείται όχι μόνο να συντονίσει τους αγώνες της, αλλά να προβάλει και τις εναλλακτικές της προτάσεις, με αιχμή τη διεκδίκηση μιας κοινωνικής Ευρώπης.

Αυτό ήταν το κύριο συμπέρασμα της 28ης Συνόδου του Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς που οι τριήμερες εργασίες του έληξαν χθες στην Στοκχόλμη με την συμμετοχή αντιπροσωπειών 20 κομμάτων από 18 χώρες. Τον ΣΥΝ εκπροσώπησαν ο Π. Τριγάζης, μέλος της Π.Γ., και η Σούλα Παναρέτου, μέλος της ΚΠΕ.

Στο επίκεντρο της συνόδου βρέθηκε η συζήτηση για τη νέα κατάσταση στην Ε.Ε. μετά το Γαλλικό και το Ολλανδικό ΟΧΙ στο Ευρωσύνταγμα. Οι εισηγητές, τόσο από το Γαλλικό Κ.Κ. (ο υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων Ντανιέλ Σιρέρα), όσο και από το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ολλανδίας (η ευρωβουλευτής Καρτίκα Λιόταρντ), τόνισαν ότι το «ΟΧΙ» δεν ήταν εθνικιστικό και ξενοφοβικό, αλλά υπέρ μιας άλλης Ευρώπης.

«Το νέο στοιχείο που αναδύεται είναι ότι η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει με την παρέμβαση των λαών και των πολιτών της», τονίστηκε από την πλευρά του ΣΥΝ.

Είναι ενδιαφέρον ότι το ζήτημα της κοινής δράσης για μια νέα Συνθήκη έθεσε και ο Πρόεδρος του Αριστερού Κόμματος Σουηδίας Λαρς Όλι, με τον οποίον η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ είχε και ιδιαίτερη συνάντηση για την παραπέρα ανάπτυξη των διμερών σχέσεων των δύο κομμάτων.

Το Φόρουμ συζήτησε και άλλα σημαντικά θέματα:

Τέλος, η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ είχε συναντήσεις με τον πρεσβευτή της Ελλάδας στη Στοκχόλμη κ. Κουνινιώτη και με το Προεδρείο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Σουηδίας.

To Γραφείο Τύπου