Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/02/2007

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε τη νέα οδηγία για τα απόβλητα

Δ. Παπαδημούλης: "Η Ευρώπη προχωρά σε αυστηρότερες ρυθμίσεις, ενώ η Ελλάδα αποτυγχάνει να εφαρμόσει το νομοθετικό πλαίσιο του περασμένου αιώνα"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

•   

•    

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε χθες τη νέα οδηγία σχετικά με τα απόβλητα καθώς και το ψήφισμα για την θεματική στρατηγική της Ευρώπης για την ανακύκλωση.

Τα βασικότερα σημεία του νέου νομοθετικού πλαισίου αφορούν στην δεσμευτική αναφορά στην αρχή της "ιεράρχησης των αποβλήτων", βάσει της οποίας οι διάφορες μέθοδοι επεξεργασίας αποβλήτων ιεραρχούνται με κριτήριο τον περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο, στην ευθύνη του παραγωγού για τα απόβλητα τα οποία δημιουργούνται από τη διάθεση των προϊόντων τους στην αγορά και στην απόρριψη της πρότασης της Επιτροπής σύμφωνα με την οποία η αποτέφρωση των αποβλήτων θεωρείται ανάκτηση τους.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης κατά τη διάρκεια της συζήτησης τη Δευτέρα στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, είπε τα εξής:

«Η αναθεώρηση της πολιτικής για τα απόβλητα καλείται να ενισχύσει τους στόχους μας για λιγότερα απορρίμματα και περισσότερη ανακύκλωση.

Η ιεράρχηση των πέντε βημάτων, αν και δεν αποτελεί την άριστη λύση, είναι ένα βήμα. Και γι' αυτό θα ήταν λάθος να υπονομευθεί η πρόοδος και η συναίνεση που έχουμε πετύχει στην Επιτροπή Περιβάλλοντος με τροπολογίες οι οποίες διαταράσσουν αυτή την ιεράρχηση και προτάσσουν την αποτέφρωση ως βέλτιστη λύση, παρόλο που αυτή η μέθοδος επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον.

Η νομοθετική πρόταση της Επιτροπής είναι ανεπαρκής: χρειαζόμαστε πιο φιλόδοξους στόχους σε ό, τι αφορά την ανακύκλωση, χρειαζόμαστε επιπλέον κίνητρα στις εθνικές και τοπικές αρχές για την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών για να μην οδηγηθούμε ντε φάκτο στην προώθηση της αποτέφρωσης, χρειαζόμαστε πιο αυστηρή πολιτική απέναντι στα επικίνδυνα απόβλητα. Κυρίως όμως, απαιτούνται μέτρα για την ενίσχυση της πρόληψης.

Η ενίσχυση της συνείδησης των πολιτών σχετικά με την ανακύκλωση δεν αρκεί. Οφείλουμε να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη νέων μέτρων πολιτικής για να μειωθούν σταδιακά τα απορρίμματα, να ενισχυθεί η έρευνα για προϊόντα τα οποία θα είναι ευκολότερο να επαναχρησιμοποιηθούν, να ανακυκλωθούν και να χρησιμοποιηθούν για άλλους λόγους.»

Μετά την ψηφοφορία ο Δημ. Παπαδημούλης έκανε το ακόλουθο σχόλιο:

"Είναι θλιβερό το γεγονός ότι τη στιγμή που σε ολόκληρη την Ευρώπη οι εθνικές κυβερνήσεις καλούνται να ενισχύσουν την πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση, η Ελλάδα αρνείται να εφαρμόσει το ήδη ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, καταδικαζόμενη επανειλημμένα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου  για τη διαχείριση των απορριμμάτων."

To Γραφείο Τύπου