Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/06/2005

Μία μέρα μετά τη συζήτηση στη Βουλή, επίσκεχη Αλαβάνου στα "ρετιρέ" (ΕΛΤΑ)

Κοινοβουλευτική Ομάδα Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, μαζί με τον Παν. Λαφαζάνη, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνο της εργατικής πολιτικής του κόμματος, και τον Μάκη Μπαλαούρα, μέλος της ΑΚΟΑ, επισκέφθηκαν το Κέντρο Διανομής ΕΛΤΑ και συζήτησαν με τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους του κλάδου, στον 7ο όροφο του Ταχυδρομικού Μεγάρου στην Πλατεία Κοτζιά.

Μιλώντας στους εργαζόμενους, ο Αλ. Αλαβάνος τόνισε:

«Είμαστε στον 7ο όροφο, σε «ρετιρέ». Την επόμενη της συνεδρίασης στη Βουλή, ήρθαμε εδώ σκόπιμα και συνειδητά, σ’ αυτό που έλεγε ο κ. Παπανδρέου «ρετιρέ», ο κ. Καραμανλής «οργανωμένες συντεχνίες», δηλαδή στους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ.

Πιστεύουμε ότι αυτό που βγαίνει από τη συζήτηση στη Βουλή, είναι ένα διπλό μήνυμα, εκ μέρους της κυβέρνησης. Πρώτον, ότι θα κάνουν επέλαση στα δικαιώματα και στα κεκτημένα των εργαζομένων στις δημόσιες επιχειρήσεις. Δεύτερον, ότι θα εκποιήσουν τη δημόσια περιουσία. Και φοβόμαστε, κι αυτό νομίζω αποδείχθηκε από τη συζήτηση, ότι και οι τοποθετήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι είναι «αντικρατιστές», ότι βασικά της στελέχη στρέφονται ενάντια στη μονιμότητα των εργαζομένων , ότι χρειαζόμαστε μικρότερο και πιο αποτελεσματικό κράτος, ουσιαστικά συγκλίνουν στις ίδιες κατευθύνσεις.

Γι αυτό το λόγο, εμείς θα ξεκινήσουμε ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς μια μεγάλη καμπάνια, για να αναδείξουμε τα προβλήματα που έχουν οι εργαζόμενοι, να αναδείξουμε τις πιέσεις που δέχονται οι δημόσιες επιχειρήσεις, τις ελλείψεις στον προγραμματισμό και στο συντονισμό τους, που υπάρχουν εδώ και χρόνια, και τις προτάσεις που κάνουν πρώτα απ’ όλα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αλλά και τις προτάσεις για τη δυναμική ανανέωση των δημοσίων επιχειρήσεων που κάνει η Αριστερά.

Και μ’ αυτή την έννοια, αμέσως μετά τη συζήτηση στη Βουλή είμαστε εδώ στα ΕΛΤΑ, προκειμένου να κάνουμε αυτή τη συζήτηση.»

Αμέσως μετά, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων τόνισε τα εξής:

«Είμαστε στο ρετιρέ και δεν νιώθουμε καμιά ενοχή, λίγες ώρες μετά τη λήξη της συζήτησης για την πρόταση εμπιστοσύνης. Στη συζήτηση που είχαμε με τους εργαζόμενους, σε μια δημόσια επιχείρηση που θα μπορούσε να ήταν πολύ πιο δυναμική, θα μπορούσε να είχε καλύψει τα παράπονα από το κοινό, υπάρχει πρόβλημα κυρίως λόγω της έλλειψης προσωπικού, της έλλειψης πολιτικής και των προβλημάτων στη διαχείριση.

Εμείς πιστεύουμε ότι αυτή η δημόσια επιχείρηση θα πρέπει να βρίσκεται δίπλα στην κοινωνία, δίπλα στις απομακρυσμένες περιοχές, δίπλα στις φτωχές συνοικίες, δίπλα σε όσους περιμένουν τον ταχυδρόμο. Και γι αυτό, χρειάζεται ένα πρόγραμμα ανάπτυξης, μια πολιτική ανάπτυξης για τα ΕΛΤΑ. Είναι επίσης πολύ σημαντικό κατά τη γνώμη μας, να συνδεθούν τα ΕΛΤΑ με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο όχι μόνο δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί, αλλά σε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ, θα πρέπει να συμβάλλει στην δυναμική ανάπτυξη και των δύο. Ζητάμε την ενίσχυση και τη στελέχωση του δημόσιου οργανισμού των ΕΛΤΑ. Θεωρούμε ότι είναι λυπηρό από την πλευρά της κυβέρνησης να καλύπτει τις ελλείψεις σε θέσεις εργασίας με συμβασιούχους. Μιλάμε για 1200 συμβασιούχους, ενώ θα έπρεπε να προσληφθεί τακτικό προσωπικό. Μ’ αυτό τον τρόπο μπαίνουν οι ευλύγιστες εργασιακές σχέσεις και σ’ αυτό το δημόσιο χώρο.»

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το ποια είναι τα συμπεράσματα από τη συζήτηση στη Βουλή, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

«Τα συμπεράσματα είχαν βγει πριν γίνει η συζήτηση. δεν υπήρξε καμία έκπληξη, κανένα ενδιαφέρον. Ήταν γνωστό εκ των προτέρων το αποτέλεσμα. Τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα παραμένουν. Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, τις μάχες για θέματα μομφής και εμπιστοσύνης θα συνεχίσει να τις δίνει μέσα στην κοινωνία.»

To Γραφείο Τύπου