Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/02/2007

Αποσπάσματα συέντευξης του Προέδρου του Συνασπισμού Αλέκου Αλαβάνου στην εκπομπή "ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ" της ΝΕΤ

-    Γιατί συνεχίζεται μια αντίδραση για το άρθρο 16 το οποίο δεν πρόκειται να ψηφιστεί;

  ... Όλες οι έρευνες, παρά την επίθεση που έχει γίνει, δείχνουν ότι η γνώμη υπέρ του δημόσιου Πανεπιστημίου είναι συντριπτική, ανεβαίνει.

Από κει και πέρα όμως υπάρχουν κι άλλα ζητήματα, όπως τα ζητήματα του νόμου πλαισίου, των αλλαγών που μπορούν να γίνουν σήμερα, όπου έχουμε ακραίες θέσεις. Είδατε για παράδειγμα όλο το πρόβλημα Πάγκαλου που προέκυψε στο ΠΑΣΟΚ. Και από τη Ν.Δ. και από το ΠΑΣΟΚ υπάρχουν απόψεις να καταργηθεί ουσιαστικά το πανεπιστημιακό άσυλο, να μπαίνει η αστυνομία χωρίς άδεια μέσα στα Πανεπιστήμια, να καταργείται μια μεγάλη ελευθερία που έχει κατακτηθεί. Επομένως, είναι ανοιχτά τα ζητήματα, παρότι είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια μεγάλη νίκη.

... 'Ακουσα τον κ. Χυτήρη να εξηγεί γιατί έφυγε το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ έφυγε γιατί ένα μεγάλο μέρος της βάσης του ΠΑΣΟΚ συμφωνούσε με την άποψη του Συνασπισμού, της Αριστεράς ότι πρέπει να στηρίξουμε τα δημόσια Πανεπιστήμια κι ότι δεν πρέπει να περάσει η κερδοσκοπία μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου.

-    ...  Δεν μπορεί τα Πανεπιστήμια να είναι κλειστά...Πού είναι το κοινό καλό;...

...  Πρώτον, η Ελλάδα έχει μια καινούργια γενιά πολιτικοποιημένη, ευαίσθητη, που ξέρει τη σημασία της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης κ.λπ.  ...

...  Και δεύτερον. Ναι, κράτησαν πάρα πολύ αυτές οι κινητοποιήσεις. Ποιος έχει την ευθύνη; Γιατί η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν απέσυρε την πρότασή της για τροποποίηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, όταν έβλεπε ότι δημιουργείται τέτοια αντίδραση; Για να κάνεις κάτι μέσα στην εκπαιδευτική κοινότητα, δεν μπορείς να έχεις αντιπάλους τους φοιτητές και το μεγάλο μέρος των καθηγητών. Εάν θέλεις να κάνεις κάτι, θέλεις να υπάρχει εμπιστοσύνη, συνεργασία, προοπτική, ελπίδα.

Γιατί το ΠΑΣΟΚ την τελευταία στιγμή, περίμενε τόσο καιρό ενώ έβλεπε τις διεργασίες μέσα στο δικό του χώρο; Διαβάζω και σήμερα στις εφημερίδες ότι σε μία συγκέντρωση που είχε διοργανώσει χθες η Νεολαία του ΠΑΣΟΚ, η ΠΑΣΠ, η φοιτητική παράταξη πήγε ο κ. Χρυσοχοϊδης να πει τις θέσεις τους για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, μη κερδοσκοπικά κ.λπ. Και αποδοκιμάστηκε. Ενώ είχε όλα αυτά τα δείγματα το ΠΑΣΟΚ, γιατί στήριζε τόσο πολύ τη Ν.Δ. και φτάσαμε ως εδώ;

-    Να σας ρωτήσω κ. Πρόεδρε.. ως πότε ο Συνασπισμός, η Αριστερά θα παραμένει ένας χώρος απλής διαμαρτυρίας και αντίδρασης... Δεν πρέπει να προτείνετε κάτι για το πώς θα αλλάξουν τα πράγματα στην Ελλάδα;... .... ...Ο Συνασπισμός ενδιαφέρεται για την επίλυση του κυβερνητικού προβλήματος, ενδιαφέρεται να συμμετάσχει για να εφαρμοστούν οι προτάσεις του ή όχι;...

Φυσικά τον ενδιαφέρε... Αλλά θέλω να σας πω το εξής. Έχουν παρελάσει από διάφορες κυβερνήσεις διάφοροι υπουργοί, υφυπουργοί, γραμματείς, σύμβουλοι, οι οποίοι προέρχονταν από την Αριστερά κάποτε και οι οποίοι δεν επηρεάσανε ούτε κατά ένα χιλιοστό τις πολιτικές που ακολουθούνταν. Από την άλλη μεριά, βλέπεις την Αριστερά των κοινωνικών κινημάτων, η οποία μπορεί και επηρεάζει την πολιτική ζωή. 'Αρα το θέμα της Αριστεράς δεν είναι μόνο θέμα να αναζητήσει θέση σε μια κυβέρνηση. Είναι πώς θα επηρεάσει.

Όταν αναπτύχθηκε το οικολογικό κίνημα στη Γερμανία, τη δεκαετία του '70, φυσικά ήταν ένα κίνημα εκτός κυβέρνησης, ήταν εκτός Βουλής και επηρέασε τρομακτικά τη νομοθεσία της Γερμανίας, διότι η Γερμανία είχε την πιο πράσινη και την πιο πρώιμη νομοθεσία απ΄ όλες τις χώρες της Ε.Ε. Άρα η Αριστερά μπορεί να επηρεάσει κι αλλιώς.

-    Πολιτική πρόταση...

Έχετε προσέξει στη Βουλή; Ποιος κάνει προτάσεις συνεργασίας; Ποιο είναι το κόμμα της αντιπολίτευσης το οποίο κάνει προτάσεις συνεργασίας; Το ΠΑΣΟΚ; Το ΚΚΕ;  Ή ο ΣΥΝ; Αν δείτε τα πρακτικά της Βουλής, θα δείτε ότι ο ΣΥΝ κάνει συνεχώς προτάσεις συνεργασίας, για την Ολυμπιακή, για την Εθνική Τράπεζα, για την πολιτική επιστράτευση, για το Ευρωσύνταγμα, για το άρθρο 16 κ.λπ. Προτάσεις οι οποίες δεν γίνονται δεκτές, διότι έχουμε διαφορετική πορεία.  Δεν μπορεί ο ΣΥΝ, ο οποίος έχει δώσει τέτοια μάχη για το κοινωνικό κράτος, για το δημόσιο τομέα, να πάει να τα βρει με το ΠΑΣΟΚ που σήμερα συμφωνεί  ακόμη και στο να υπάρχουν ιδιωτικά Πανεπιστήμια ή σήμερα μέσα στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν απόψεις, οι οποίες δεν διαψεύστηκαν, δεν καταγγέλθηκαν από την ηγεσία, ότι άσυλο σημαίνει να μπαίνει η αστυνομία. Όχι, προς Θεού! Είναι από την άλλη πλευρά. Είναι αδύνατο αυτό.

Πιστεύουμε ότι θα διαμορφωθεί ένας ισχυρός αριστερός πόλος στην ελληνική κοινωνία.

Εμείς είμαστε μια δύναμη που πιστεύουμε στην κοινή δράση. Θέλουμε αυτούς που διαφωνούν στο ΠΑΣΟΚ, ανθρώπους που ανήκουν στο χώρο μας, ανθρώπους που ανήκουν στο χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς, νέους ανθρώπους, ανθρώπους που ανήκουν στο χώρο του ΚΚΕ να τους ενώσουμε σε μια κοινή προσπάθεια. Είναι όνειρα θερινής νυκτός;...

-    Επιδίωξη είναι...

Δεν έχουμε στοιχεία ότι έχουμε αποτελέσματα;...

-    Τα αποτελέσματα πού τα βρήκατε;

Θυμάμαι κάποιες εκπομπές ...όταν είχα προτείνει την υποψηφιότητα του Αλ. Τσίπρα. Και θυμάμαι και τις ανησυχίες σας, λέγοντας, ότι, πού το πάει ο Αλαβάνος, η ηγεσία του ΣΥΝ;... Πλήττουν την ανανέωση... κ.λπ. Έχει γίνει τέτοια ανανεωτική κίνηση...

...Το να βάλεις τη νέα γενιά, τη γενιά των τριαντάρηδων, την παρθένα γενιά, με μια φιλοσοφία ριζοσπαστική, κοινωνική, ευαίσθητη να την βάλεις μέσα στην πολιτική ζωή και να υπάρξει μια τέτοια ανταπόκριση από την κοινωνία, είναι θέμα τομής.

...Αν με ρωτήσετε εμένα ως πολιτικό, τι πιστεύεις ότι είναι πιο σημαντικό; Να έχεις ένα κόμμα το οποίο βρίσκεις έναν κοινό παρονομαστή που όλοι είμαστε ευχαριστημένοι και είναι ακίνητο ή κάνεις κάποιες τολμηρές κινήσεις; Θα σας έλεγα το δεύτερο.

-    Θα κάνετε μια προσπάθεια να συστρατευθούν όλες οι δυνάμεις του κόμματος σε σχέση με τις υποψηφιότητες; Μιλάω για την απόφαση του κ. Κωνσταντόπουλου να μην θέσει υποψηφιότητα. Θα επιχειρήσετε να τον πείσετε;...

Ο κ. Κωνσταντόπουλος είναι ένας σοβαρός πολιτικός. Φυσικά αν άλλαζε γνώμη θα ήταν πολύ θετικό. Αλλά θέλω να πω ότι το μήνυμα που δίνει, ότι συμβάλει στην ανανέωση είναι σημαντικό.

Θα τελειώσω όπως τέλειωσα χθες την ομιλία μου στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση... Στην επόμενη Βουλή, μέσα στις γραμμές του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, όχι μόνο ναρθεί το μήνυμα του μεγάλου κινήματος για δημόσιο τομέα, για κοινωνικό κράτος, για δημόσιο Πανεπιστήμιο, αλλά να υπάρχουν και νέοι άνθρωποι που σήμερα δίνουν τη μάχη και που αύριο θα είναι βουλευτές και θα αγωνίζονται για τα θέματα της ανεργίας της νεολαίας ή άνθρωποι σαν κι αυτούς που έβλεπα τόσα χρόνια από πολλές χώρες της Ε.Ε. να είναι παρόντες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

To Γραφείο Τύπου