Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/02/2007

Συνέντευξη Τύπου του Αγροτικού Τμήματος του ΣΥΝ και της Ν.Ε. Λάρισας του κόμματος για τα αγροτικά

photo

Η αποδέσμευση οδηγεί στην ερήμωση των χωριών

Αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ από 7% σε 15%

Στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και της οικογενειακής γεωργίας

Στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της υπαίθρου

Σε συνέντευξη Τύπου, που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Λάρισας και το Αγροτικό Τμήμα του ΣΥΝ για τα αγροτικά, ο Γιάννης Τόλιος, μέλος της Π.Γ. και τα αγροτικά στελέχη, Γιώργος Μπενάτος, υπεύθυνος Αγροτικού Τμήματος και Νίκος Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΠΕ τόνισαν τα εξής:

O πρώτος χρόνος εφαρμογής της νέας ΚΑΠ (αποδέσμευση επιδοτήσεων από την παραγωγή) οδήγησε τους μικρομεσαίους αγρότες σε πλήρη απόγνωση και την Αγροτική Οικονομία σε επικίνδυνο σημείο απαξίωσης. Υπάρχει σοβαρή μείωση παραγωγής σε πολλά προϊόντα και δραματική μείωση του αγροτικού εισοδήματος. Μόνο από τη δραστική μείωση της καλλιέργειας καπνού και τεύτλων, οδηγούνται στην ανεργία δεκάδες χιλιάδες αγρότες και εργαζόμενοι στη μεταποίηση.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν φτάνει που δέχτηκε τις ρυθμίσεις της νέας ΚΑΠ, έχει ήδη αθετήσει όλες τις υποσχέσεις της προς τους αγρότες. Δεν έχουν δοθεί όλα τα ποσά της ενιαίας ενίσχυσης, δεν δίνει το 15% επιστροφή του ΦΠΑ, ενώ «πέτυχε» τα χρηματικά πρόστιμα σε βάρος της χώρας από την ΕΕ να φτάσουν το τεράστιο ποσό των 700 εκατ. ?!!!

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τις απαράδεκτες προτάσεις για το κρασί, κατέθεσε προτάσεις για την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς των Οπωροκηπευτικών, που κινούνται στο ρυθμό της πλήρους «αποδέσμευσης». Η ενδεχόμενη εφαρμογή των προτάσεων, θα αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο τον Αγροτικό τομέα και θα οδηγήσει στην παραπέρα μείωση του Αγροτικού Εισοδήματος και έξοδο από το επάγγελμα χιλιάδων αγροτών και εργαζόμενων στις μονάδες επεξεργασίας οπωροκηπευτικών. Τα δύο μεγάλα κόμματα, οι Κεντρικές συνεταιριστικές και συνδικαλιστικές αγροτικές οργανώσεις, δεν αφουγκράζονται την αγωνία των αγροτών και των εργαζομένων και συνεχίζουν την τακτική της στήριξης της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

Αυτή η ανάλγητη συμπεριφορά δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη. Αν διαθέτουν στοιχειώδη ευαισθησία για τον αγροτικό τομέα και την οικογενειακή γεωργία, ας φροντίσουν να στηρίξουν το εισόδημα με εξασφάλιση της παραγωγής και του κύριου όγκου τροφίμων που έχει ανάγκη η χώρα. Μπαίνουμε σε μια επικίνδυνη κατάσταση. Τα χωριά ερημώνουν και οι νέοι έρχονται αντιμέτωποι με την ανεργία και το μέλλον τους.

Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι χρειάζεται ριζική στροφή στην ασκούμενη αγροτική πολιτική, τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης των μικρο-μεσαίων αγροτών, επεξεργασία συγκεκριμένων μέτρων ενίσχυσης της αγροτικής ανάπτυξης και εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής αυτοδυναμίας της χώρας σε τρόφιμα.

Ως άμεσα μέτρα στήριξης προτείνει τον έλεγχο εισαγωγών και βελτίωση του ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων, μείωση κόστους παραγωγής, επέκταση ασφαλιστικής κάλυψης της παραγωγής, έλεγχος της ψαλίδας τιμών παραγωγού-καταναλωτή και καταπολέμηση των διάφορων «καρτέλ», αύξηση των αγροτικών συντάξεων, κα. Η γενικότερη ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και η αναζωογόνηση της υπαίθρου, προϋποθέτει την επεξεργασία ολοκληρωμένου προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης και δραστήρια στήριξη της οικογενειακής γεωργίας από τις γεωτεχνικές υπηρεσίες των νομαρχιών και του Υπουργείου.

Θεωρούμε ότι η υπομονή των αγροτών έχει εξαντληθεί και δεν μένει τίποτα άλλο από μια ενωμένη και σθεναρή αντίσταση στην επίθεση του νεοφιλελευθερισμού, της ολιγαρχίας και του δικομματισμού!

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής