Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/02/2007

Air Cia πτήσεις... | Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΝ

Η Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποκαλύπτει τις βαριές πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή, αλλά και της προηγούμενης κυβέρνησης Σημίτη, για τις κατάφωρες παραβιάσεις δικαιωμάτων που έγιναν, λόγω των επιχειρήσεων απαγωγών και μεταφοράς πολιτών χωρών της Ε.Ε., με μυστικές πτήσεις της CIA σε μυστικά κέντρα κράτησης.

Οι κατά τα άλλα λαλίστατοι υπουργός Δημόσιας Τάξης Β.Πολύδωρας και Εξωτερικών Ντ.Μπακογιάννη αλλά και το ΠΑΣΟΚ, στο βαθμό που οι στάσεις στη χώρα μας των αεροπλάνων της CIA αφορούν την περίοδο πριν το Μάρτιο του 2004, οφείλουν να δώσουν σαφείς πληροφορίες για τις 64 διαπιστωμένες στάσεις μυστικών πτήσεων της CIA στο ελληνικό έδαφος. Αποδεικνύεται περίτρανα η θλιβερή πολιτική υποτέλεια που ακολουθούν οι ελληνικές κυβερνήσεις απέναντι στις ΗΠΑ.

Καλούμε την κυβέρνηση να δεχθεί να γίνει ανεξάρτητη έρευνα για τις μυστικές πτήσεις της CIA στην Ελλάδα, να πάψει να κρύβεται και να πάρει επαρκή, αποτελεσματικά και διαφανή μέτρα, για να διασφαλίσει ότι οι άδειες υπερπτήσης για τα στρατιωτικά και αστυνομικά αεροσκάφη, θα χορηγούνται μόνο εφόσον συνοδεύονται από εγγυήσεις για το σεβασμό και έλεγχο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η μέχρι τώρα, εκκωφαντική σιωπή ενοχής που εμφανίζει, δυστυχώς δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.

Τμήμα Δικαιωμάτων