Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/02/2007

'Αμεση είναι η ανάγκη ενίσχυσης του φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Κορώνειας η οποία βρίσκεται και πάλι στο σημείο μηδέν

Ερώτηση της Ασημίνας Ξηροτύρη-Αικατερινάρη προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ

Πολύτιμος χρόνος στη μάχη για τη διάσωση της λίμνης της Κορώνειας χάνεται καθημερινά καθώς η εφαρμογή του αναθεωρημένου σχεδίου καθυστερεί γεγονός που δημιουργεί έντονο προβληματισμό στους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο.    

Μετά τη μεγάλη μάχη που δόθηκε για τη σωτηρία της λίμνης και η οποία κατέληξε στο αναθεωρημένο σχέδιο που προβλέπει το ποσό των 57 εκατ. ?  για τα έργα που θα εξασφαλίσουν τη διάσωσή της, ένας νέος κίνδυνος είναι πλέον ορατός: αυτός της γραφειοκρατίας.

Ως γνωστόν, Φορέας Υλοποίησης του αναθεωρημένου σχεδίου που κατατέθηκε στην Ε.Ε είναι η Νομαρχία Θεσσαλονίκης ενώ έχει ορισθεί επιτροπή παρακολούθησης των προβλεπόμενων έργων. Η υλοποίηση όμως του σχεδίου σκοντάφτει στο Υπουργείο ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε καθώς ο Φορέας Διαχείρισης ακόμα περιμένει τη χρηματοδότηση για την έναρξη των εργασιών. Ειδικότερα, ο Φορέας Διαχείρισης ζήτησε αύξηση των δαπανών του τεχνικού δελτίου και περιμένει την έγκριση από το Υπουργείο, όμως, όπως φαίνεται, το όλο ζήτημα έχει κολλήσει σε γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Η μάχη με το χρόνο για τη διάσωση της λίμνης θα γίνει πολύ πιο δύσκολη το καλοκαίρι εάν συνεχιστεί το φαινόμενο της ανομβρίας. Ήδη η κατάσταση στο οικοσύστημα έφτασε σε οριακό σημείο, ακόμη και τα μικρά ψάρια που μεταφέρθηκαν στη λίμνη από το Στρυμονικό κόλπο είναι τα πρώτα που θα ψοφήσουν.

Νομαρχιακό Συμβούλιο και φορείς της περιοχής Λαγκαδά εκφράζουν τους φόβους για το μέλλον της λίμνης και αναζητούν μεταξύ των άλλων και άμεσα μέτρα προφύλαξης του ευπαθούς αυτού οικοσυστήματος πριν είναι και πάλι πολύ αργά. Είναι φυσικό για όλα αυτά οι φορείς να στέφονται στον πρώτο υπεύθυνο που είναι ο φορέας Διαχείρισης της λίμνης Κορώνειας, η ενίσχυση του οποίου είναι όσο ποτέ απαραίτητη και κρίσιμη για τη ζωή της λίμνης.        

Με δεδομένα τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

-Σε ποια φάση βρίσκεται η εφαρμογή του αναθεωρημένου σχεδίου για τη λίμνη της Κορώνειας;

-Γιατί καθυστερεί η απόφαση για την υλοποίηση ενός σχεδίου τόσο σημαντικού για τη λεκάνη της Μυγδονίας και για το οποίο τόση πολύχρονη προσπάθεια έχει γίνει;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ασημίνα Ξηροτύρη - Αικατερινάρη