Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/06/2005

Συνάντηση Κ.Ο. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με την Εθνική Συνομοσπονδία Πολιτών με Αναπηρία

Κοινοβουλευτική Ομάδα Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέξανδρος Αλαβάνος, ο βουλευτής Θανάσης Λεβέντης και τα στελέχη Κ. Παναγιωτόπουλος και Κ. Θεοδωρόπουλος είχαν συνάντηση σήμερα στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή, με τον Πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Πολιτών με Αναπηρία κ. Βαρδαστάνη και το μέλος κ. Χρήστο Αλεξίου.

Μετά τη συζήτηση που είχαν ο κ. Αλαβάνος τόνισε τα εξής:

«Συζητήσαμε σοβαρά θέματα που αφορούν στα άτομα με αναπηρίες.

Χρειάζεται μια επείγουσα και συντονισμένη δράση που θα ξεκινάει πριν από τη γέννηση και θα φτάνει μετά το θάνατο. Εάν για παράδειγμα είχαμε καλούς προγεννητικούς ελέγχους θα είχαμε μείωση του αριθμού των αναπήρων. Εάν είχαμε μια καλή αποτελεσματικότητα στα θέματα της μεταμόσχευσης και της δωρεάς οργάνων πάρα πολλοί άνθρωποι θα μπορούσαν να δουν τη ζωή τους διαφορετικά ή να μείνουν στη ζωή.

Αυτά τα φοβερά που γίνονται σήμερα στο 'Ασυλο των Ανιάτων δείχνουν ότι στα προβλήματα της κοινωνικής αλληλεγγύης η Ελλάδα είναι πολύ πίσω. Έχουμε ένα απαρχαιωμένο πολλές φορές θεσμικό καθεστώς το οποίο βρίσκεται ακόμα στην εποχή της χούντας, Εμείς θέλουμε να τονίσουμε ότι όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε κοινές προσπάθειες για να λυθούν επείγοντα θέματα των αναπήρων.

Ένα μεγάλο ζήτημα, είναι το ζήτημα της εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής που χρειάζεται να έχουν τα ανάπηρα παιδιά, τα οποία όσο είναι δυνατόν να ενσωματώνονται στο Γενικό Εκπαιδευτικό Σύστημα αναπηρίας και να έχουν την ειδική στήριξη που χρειάζονται.

Στα ζητήματα της εργασίας τώρα. Έχουμε εξαπλάσια ποσοστά ανεργίας για τους αναπήρους αλλά και τις οικογένειες των αναπήρων, που συχνά προσφέρουν ένα μέλος τους για να παίζει το ρόλο της στήριξης.

Χρειάζεται η κάρτα αναπήρων ώστε να γίνει η καταγραφή όλων αυτών των διαφορετικοτήτων που υπάρχουν στις αναπηρίες.

Χρειάζονται επομένως διαφορετικές επιλογές και μέσα για να αντιμετωπιστούν ο αυτισμός, το εγκεφαλικό, ή θαλασσαιμία κ.λπ.

Χρειάζεται αύξηση της κοινωνικής σύνταξης, της κοινωνικής ενίσχυσης που χρειάζεται να έχουν οι ανάπηροι μαζί με τους δημόσιους μηχανισμούς υποστήριξης.»

To Γραφείο Τύπου