Skip to main content.
21/02/2007

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ σχετικά με την ποιότητα της δημοσιογραφίας ορισμένων ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών και εφημερίδων που αφορούν στο θάνατο του διοικητή του ΙΚΑ

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ σχετικά με την ποιότητα της δημοσιογραφίας ορισμένων ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών και εφημερίδων, της οποίας έχουμε γίνει μάρτυρες με την επί δεκαήμερον τουλάχιστον ενασχόληση με πτυχές της υπόθεσης που αφορούν στο θάνατο του διοικητή του ΙΚΑ Ι. Βαρθολομαίου, σημειώνει τα παρακάτω:

Είναι απίστευτος δεοντολογικά, αισθητικά και επικοινωνιακά, ο τρόπος με τον οποίον καλύφθηκε και συνεχίζει να προκαλεί πολύωρες «καλύψεις» η δήθεν έρευνα για το τραγικό συμβάν του θανάτου του Ι. Βαρθολομαίου. Η υποκατάσταση από «τηλεδικεία» της δικαστικής διερεύνησης, ο δημόσιος εγκωμιασμός μαζικών εκδηλώσεων συμπαράστασης στον φερόμενο ως ένοχο, κόντρες δικηγόρων, ψυχολόγων, ιδιωτικών ντετέκτιβ, συνδικαλιστικών στελεχών με εμφανή την παρότρυνση των δημοσιογράφων για να δημιουργούνται «σκάνδαλα» ώστε να αυξάνεται η τηλεθέαση, ο απροκάλυπτος σεξισμός και η δημιουργία εντυπώσεων μέσω απαράδεκτων υπαινιγμών. Όλα αυτά και άλλα πολλά, τα οποία βιώνουμε τόσες μέρες, αποτελούν αρνητικά παραδείγματα για το λειτούργημα της δημοσιογραφίας, την ελευθερία του Τύπου και τη διαφύλαξη και υπεράσπιση ατομικών δικαιωμάτων στα πλαίσια της ενημέρωσης και της διαμόρφωσης γνώμης των τηλεθεατών και των αναγνωστών.

Σημειώνουμε την απουσία - όχι βέβαια τη λογοκριτική παρέμβαση - των θεσμικών οργάνων του Τύπου και των επιστημονικών οργανώσεων από την αναγκαία δημόσια, ριζική αντίθεση προς αυτά τα φαινόμενα. Βεβαίως, σημειώνουμε και τη σιωπή πολιτικών παραγόντων μπροστά σ΄ αυτό το καθημερινό έγκλημα εναντίον της ενημέρωσης, λόγω, πιθανώς, του πολιτικού κόστους μπροστά στην παντοδύναμη εξουσία συγκεκριμένων ΜΜΕ.