Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
21/02/2007

Δηλώσεις του Θανάση Λεβέντη, Βουλευτή Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ, για τις επεκτάσεις της πρώην Πετρόλα

Η σημερινή ανακοίνωση της Διοίκησης των ΕΛΠΕ για τα νέα επεκτατικά σχέδια του Διυλιστηρίου της πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ στην Ελευσίνα (νυν ΕΛΠΕ ΒΕΕ), προϋπολογισμού  850 εκ. ? που αφορούν στην  δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων υδρογονοπυρόλυσης, flexicoker κ.α, προκαλεί την δικαιολογημένη αγανάκτηση  της Αυτοδιοίκησης , των κατοίκων και των φορέων εκπροσώπησής τους .

Παρά τις επανειλημμένες ακυρώσεις των επεκτατικών σχεδίων του Διυλιστηρίου από το Συμβούλιο της Επικρατείας, η Διοίκηση του Διυλιστηρίου επανέρχεται με ανανεωμένα τα ίδια παλαιά της σχέδια τα οποία αποτελούν μόνο την αρχή για την εγκατάσταση ενός νέου κατʼ ουσία, πλήρως καθετοποιημένου διυλιστηρίου στην Ελευσίνα. Τεχνηέντως βαφτίζονται «εκσυγχρονισμός με περιβαλλοντικό ένδυμα» ενώ αποτελούν - εκτός των άλλων - εδαφική επέκταση του διυλιστηρίου προς τα ανατολικά, ακόμα πλησιέστερα στην Ελευσίνα.

Το πόσο φιλική προς το περιβάλλον είναι η λειτουργία του διυλιστηρίου της παλαιάς Πετρόλα το διαπιστώνει και ο πιο αφελής νους. Εδώ και 4 χρόνια από τις εγκαταστάσεις της Ελευσίνας διαρρέουν μπροστά στην θαλάσσια ακτή της ΠΥΡΚΑΛ τόνοι πετρελαιοειδών χωρίς να έχει σταματήσει η διαρροή.

Κάνει μεγάλο λάθος η εταιρεία εάν νομίζει ότι με τις καινούργιες της μεθοδεύσεις θα επιτύχει ευκολότερα το σκοπό της νέας επέκτασης. Οι δαπάνες για τις πανάκριβες μελέτες αποτελούν σπατάλη πρώτου μεγέθους για μια αδιέξοδη επένδυση που προκαλεί την κοινή γνώμη του Θριάσιου. Θα αναλάβουν αποκλειστικά όλες τις συνέπειες η Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία αν τελικά εγκρίνουν τα επεκτατικά σχέδια του διυλιστηρίου.

To Γραφείο Τύπου