Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/09/2006

Περιοδεία ΣΥΝ στο ΙΚΑ του Κορυδαλλού

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ μαζί με την Καίτη Κυλάκου, υποψήφια Δήμαρχο του Κορυδαλλού, την οποία στηρίζει ο ΣΥΝ, περιόδευσαν σήμερα στο ΙΚΑ του Κορυδαλλού.

Ο Π. Λαφαζάνης, μιλώντας στους εργαζόμενους, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

Η Ν.Δ. ήρθε στην κυβέρνηση έχοντας ως σημαία της την καταπολέμηση της διαφθοράς και την εξυγίανση της δημόσιας ζωής απέναντι στα εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς που ενδημούσαν, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Τα σκάνδαλα, που βρίσκονται στο προσκήνιο, έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι, δυόμισι χρόνια τώρα, η διαφθορά όχι μόνον δεν μειώθηκε, αλλά και πνίγει τη δημόσια ζωή.

Οι βαρύτατες αλληλοκαταγγελίες ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. για τα θέματα της διαφθοράς απλώς αναδεικνύουν τις αμοιβαίες πελώριες ευθύνες τους, αλλά δεν απαντούν στα εκτεταμένα προβλήματα διάβρωσης των δημόσιων λειτουργιών. Κυρίως δεν απαντούν στο κεντρικό ερώτημα: Γιατί, παρά τις διακηρύξεις περί εξυγίανσης, η διαφθορά, εδώ και χρόνια, συνεχίζεται και μάλλον κλιμακώνεται.

Δεν είναι οι πολιτικοί και οι δημόσιες λειτουργίες που διαβρώνουν ένα, κατά τα άλλα, υγιές και ηθικό οικονομικο-κοινωνικό σύστημα, αλλά, αντιθέτως, ένα νοσηρό οικονομικό και κοινωνικό σύστημα, που αναγορεύει το κέρδος, και μάλιστα το εύκολο κέρδος, ως τρόπο οικονομικής πολιτικής, διαβρώνει συχνά όσους το διαχειρίζονται.

Η δημόσια ζωή καθρεφτίζει σε μεγάλο βαθμό μία οικονομία, στην οποία ο «τζόγος» και το κυνήγι του εύκολου κέρδους έχει γίνει το κύριο χαρακτηριστικό της. Ας μην ξεχνάμε ότι, στην προσπάθεια του εύκολου και αφορολόγητου κέρδους, διακινούνται στη χώρα μας στις χρηματαγορές, αγορές χρεογράφων και στο Χρηματιστήριο ποσά δεκάδες φορές μεγαλύτερα από το ετήσιο ΑΕΠ.

Γι' αυτό, η μείωση και η καταπολέμηση της διαφθοράς συνδέονται με την ήττα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και τις λογικές του καζινο-καπιταλισμού, με την ήττα των πολιτικών που γιγαντώνουν την κοινωνική αδικία, τις κοινωνικές ανισότητες και τον εύκολο πλούτο των ολίγων.

Σήμερα όσο ποτέ χρειαζόμαστε μια νέα πορεία που θα γράψει στις σημαίες της, ως κεντρικές προτεραιότητες, την κοινωνική αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Μόνο πολιτικές κοινωνικής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης μπορούν να δημιουργήσουν εκείνη την πολιτική και ηθική ατμόσφαιρα στην κοινωνία και τη δημόσια ζωή που θα καλλιεργεί το έδαφος για τη μείωση και καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο Π. Λαφαζάνης, αναφερόμενος στο ΙΚΑ και το ασφαλιστικό σύστημα, τόνισε:

Η κρυφή ατζέντα της Ν.Δ. είναι η κατεδάφιση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος, στο όνομα των μεγάλων αναλογιστικών ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων. Η πολιτική αυτή δεν είναι μόνο παραπλανητική, αλλά και κοινωνικά ανάλγητη και επικίνδυνη. Αν το Δημόσιο απέδιδε στο ΙΚΑ τα 8 δις ευρώ που του οφείλει και αν γινόταν μια αποτελεσματική προσπάθεια να καταπολεμηθεί η εισφοροδιαφυγή και η μαύρη εργασία, το ΙΚΑ όχι μόνο δεν θα είχε μακροχρόνια κανένα πρόβλημα, αλλά και θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τις συντάξεις. Ας μην ξεχνάμε ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ένας στους έξι, τουλάχιστον, εργαζόμενους παραμένει ανασφάλιστος, ενώ δεν δηλώνεται στο ΙΚΑ μία στις επτά τουλάχιστον επιχειρήσεις. Το ΙΚΑ, αντί να υπονομεύεται σε όφελος της ιδιωτικής ασφάλισης, χρειάζεται στήριξη και ανασυγκρότηση, με γενναίες προσλήψεις τακτικού προσωπικού, μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, που, απερίσπαστες, πρέπει να αφεθούν να λειτουργήσουν χωρίς κομματικές παρεμβάσεις, με πλήρη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.

To Γραφείο Τύπου