Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/02/2007

ΤΟ ΙΡΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΝΕΟ ΙΡΑΚ

Ο Πάνος Τριγάζης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Δυστυχώς, πληθαίνουν τα σημάδια ότι προετοιμάζεται πολεμική επιδρομή εναντίον του Ιράν. Η συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην περιοχή, αλλά και δημοσιεύματα ότι το Ισραήλ έχει έτοιμα σχέδια να πλήξει ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Απαιτείται άμεση κινητοποίηση στο διπλωματικό, πολιτικό και κινηματικό επίπεδο για να αποτραπεί ο κίνδυνος να γίνει το Ιράν νέο Ιράκ. Να ανακοπεί η κατρακύλα στον μιλιταρισμό, που εκφράζεται και με τα σχέδια συμμετοχής ευρωπαϊκών χωρών στη λεγόμενη «αντιπυραυλική άμυνα» των ΗΠΑ. Είναι απαράδεκτο η Ε.Ε. και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις - μαζί και της Ελλάδας - να μένουν αδρανείς, ουδέτερες ή, πολύ περισσότερο, να είναι συνεργοί στις επικίνδυνες αυτές εξελίξεις.

Οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν πρέπει να συνεχισθούν. Ως Αριστερά, αγωνιζόμαστε σταθερά εναντίον της διασποράς των πυρηνικών όπλων και της κατοχής τους από οποιαδήποτε χώρα. Όμως, η διασπορά των πυρηνικών όπλων  μπορεί να αποτραπεί μόνο με διαδικασίες ειρήνης και σεβασμό στις αποφάσεις του ΟΗΕ. Με την ανάληψη από τις 5 πυρηνικές δυνάμεις, που είναι και μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και των δικών τους ευθυνών για μια πορεία προς τον γενικό πυρηνικό αφοπλισμό. Ειδικότερα για τη Μ. Ανατολή, η λύση είναι η ανακήρυξη όλης της περιοχής σε αποπυρηνικοποιημένη ζώνη, σύμφωνα με ψηφίσματα και της Γ.Σ. του ΟΗΕ.

To Γραφείο Τύπου