Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/02/2007

ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ...

Με αφορμή την ξαφνική επίσκεψη κλιμακίου της «Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Ταπεινωτικής Μεταχείρισης», με στόχο τον απροειδοποίητο έλεγχο αυτοψία των συνθηκών κράτησης στις ελληνικές φυλακές, το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ, καλούμε την κυβέρνηση να συμμορφωθεί άμεσα στους διεθνείς κανόνες που επιτάσσουν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο προδιαγραφών, για τις συνθήκες κράτησης στα σωφρονιστικά καταστήματα και τα κρατητήρια.

Επισημαίνουμε ότι δεν είναι άμοιρη ευθυνών η ελληνική πολιτεία για το ότι, η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί τις φυλακές, έχει τεθεί στο στόχαστρο διεθνών οργανισμών, καθώς τέτοιες αιφνιδιαστικές επισκέψεις από τη συγκεκριμένη επιτροπή γίνονται μόνο σε χώρες που παραβιάζουν συστηματικά τα δικαιώματα των ανθρώπων που τελούν υπό κράτηση. Αλλωστε, ο λόγος επίσκεψης της επιτροπής είναι, η προκλητική αρχειοθέτηση του πρόσφατου πορίσματός της, πόρισμα που αγνοήθηκε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σανιδά, γνωστό για τη στάση του για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (π.χ. υπόθεση συμβασιούχων, απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί για τσιγγάνους κ.λ.π.).

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, που για το προηγούμενο διάστημα αγνόησαν το περιεχόμενο του πορίσματος, είναι πλέον υπόλογοι.

Ο ολισθηρός κατήφορος της καταστολής και του αυταρχισμού, είναι πια πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. σε όλους τους τομείς, στις διαδηλώσεις στους δρόμους, στις επιθέσεις κατά του λαϊκού και φοιτητικού κινήματος, στις κάμερες παρακολούθησης, στις φυλακές και στα κρατητήρια.

Τμήμα Δικαιωμάτων