Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/06/2005

Δήλωση του Μιχάλη Σαμπατακάκη, μέλους της Π.Γ. και υπεύθυνου ευρωπαϊκής πολιτικής του ΣΥΝ σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Στη Σύνοδο Κορυφής επιβεβαιώθηκε ότι οι κυρίαρχες πολιτικές έχουν φέρει την Ευρώπη σε κρίση. Οι ευρωπαίοι ηγέτες και η ετερόκλητη συμμαχία του ΝΑΙ αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων.

Δεν είναι άλλωστε άσχετο αυτό με την κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών που φάνηκε στα δημοψηφίσματα. Αντί να αποσύρουν οριστικά το νεοφιλελεύθερης έμπνευσης «Ευρωσύνταγμα» και να ανταποκριθούν στο αίτημα των λαών για μια κοινωνική Ευρώπη και για μια Δημοκρατική Συνταγματική Συνθήκη, επιχειρούν δια της «περιόδου περισυλλογής» να το διασώσουν για να το επαναφέρουν και να το επιβάλλουν χωρίς αντιδράσεις σε ευθετότερο και καταλληλότερο χρόνο.

Οι λαοί της Ευρώπης ζητούν μια ενωμένη και κοινωνική Ευρώπη που να τους προστατεύει. Αυτό εκτός των άλλων επιβάλλει και ισχυρό κοινοτικό προϋπολογισμό. Αντ` αυτού οι ηγέτες της Ένωσης και μαζί τους ο έλληνας Πρωθυπουργός διαπραγματεύτηκαν το ακριβές σημείο της καθήλωσής του. Και απέτυχαν και σ` αυτό. Οι πιο αδύναμες χώρες, και μεταξύ τους και η Ελλάδα, θα αισθανθούν τις σοβαρές συνέπειες αυτής της πολιτικής.

Πίσω από το παζάρι και την ένταση της κρίσης κρύβεται ένας τριπλός στόχος:

-Η ουσιαστική κατάργηση της ΚΑΠ και η υπονόμευση της πολιτικής για τη συνοχή και τη σύγκλιση.

-Η καθήλωση της Ένωσης σε μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών όπου «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό».

-Η περαιτέρω ενίσχυση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Το πραγματικό ερώτημα - μετά και την επίθεση του κ. Μπλαιρ - τίθεται πια μεγαλοπρεπώς: νεοφιλελεύθερη και φιλοατλαντική ή ενωμένη, κοινωνική, δημοκρατική, αυτόνομη και φιλειρηνική Ευρώπη;

Με δεδομένα τα σοβαρά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά ελλείμματα, ο ΣΥΝ και το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς απευθύνεται σε όλους όσους έχουν κοινό τόπο και κοινή τους αγωνία την προάσπιση και τη διεύρυνση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, απευθύνεται στους λαούς και τα κινήματα της Ευρώπης και τους καλεί να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να προωθήσουν ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο για την ενωμένη Ευρώπη της ειρήνης, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της οικολογικής προστασίας.

To Γραφείο Τύπου