Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/02/2007

Ανακοίνωση Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΝ σχετικά με την καθυστέρηση καταβολής των εισοδηματικών ενισχύσεων στους αγρότες

Για πολλοστή φορά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαβεβαιώνει τους Έλληνες αγρότες, ότι θα εξοφληθούν τα χρήματα της ενιαίας ενίσχυσης που δικαιούνται για το 2006. Αρχικά είχε υποσχεθεί στο τέλος του 2006, μετά τους πρώτους μήνες του νέου χρόνου και τώρα το Πάσχα. Είναι προσφιλής η μέθοδος του κ. Μπασιάκου για να εκτονώνει την οργή των παραγωγών, να τους υπόσχεται ενισχύσεις τις παραμονές των μεγάλων εορτών (προκαταβολές τα Χριστούγεννα, εξόφληση το Πάσχα).

Γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυσκολίες μιας πρωτόγνωρης διαδικασίας που είναι η καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, ιδιαίτερα σε μια χώρα όπου ο δικομματισμός έχει «ξεχαρβαλώσει» τη δημόσια διοίκηση και την ικανότητά της να προσφέρει αποτελεσματικές υπηρεσίες στους πολίτες, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα. Ποτέ, όμως, δεν φανταζόμασταν ότι ένα χρόνο τώρα, ολόκληρο Υπουργείο με χιλιάδες υπαλλήλους (12.000), δε θα είναι σε θέση να βρει επιτέλους τι δικαιούται ο κάθε αγρότης, τη στιγμή που όλοι οι Έλληνες αγρότες πλήρωσαν τα γνωστά  «χαράτσια» στην ΠΑΣΕΓΕΣ (ΕΑΣ) την περασμένη χρονιά, για να διορθωθούν τα λάθη που είχαν γίνει ως τώρα στην καταγραφή των επιδοτήσεων. Σήμερα, εκατοντάδες χιλιάδες παραγωγοί δεν έχουν πληρωθεί ακόμα και κινδυνεύουν να μην πληρωθούν μέχρι το Πάσχα, ενώ και αυτοί που πήραν ένα μέρος των ενισχύσεων, δεν ξέρουν τι θα πάρουν μέχρι το τέλος, γιατί κανείς δεν τους ενημερώνει για τα «παρακρατήματα» που θα ισχύουν.

Θεωρούμε ότι ο κ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  για μια ακόμη φορά εμπαίζει τους Έλληνες παραγωγούς και τους δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στην πορεία της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Καλούμε τον Υπουργό να προχωρήσει άμεσα στην εξόφληση του συνόλου της ενιαίας ενίσχυσης και να γνωστοποιήσει ποιοι ευθύνονται γι΄ αυτήν την καθυστέρηση. Να σταματήσει να «λιβανίζει» την ΠΑΣΕΓΕΣ, γιατί τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση, όπως επίσης ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά (σε διαφορετικό βαθμό), έχουν μεγάλη ΕΥΘΥΝΗ για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ της ΕΕ, που πρώτο και σοβαρό σύμπτωμά της είναι η μη πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης, η συρρίκνωση της εγχώριας παραγωγής και αντίστοιχα του αγροτικού εισοδήματος. Αυτός είναι ο λόγος και των πρόσφατων αγροτικών κινητοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής