Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/02/2007

Δήλωση Π. Λαφαζάνη σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Γ. Αλογοσκούφη μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπ. Οικονομίας της Ε.Ε.

Ο Π. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Γ. Αλογοσκούφη μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπ. Οικονομίας της Ε.Ε., έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:

Οι σημερινές, γεμάτες αλαζονεία, θριαμβολογίες του κ. Γ. Αλογοσκούφη για την πορεία της οικονομίας δείχνουν ότι, τόσο ο ίδιος όσο και συνολικά η κυβέρνηση, έχουν χάσει κυριολεκτικά την επαφή τους με τη δύσκολη ελληνική κοινωνική πραγματικότητα.

Οι αναπτυξιακοί ρυθμοί της χώρας που βασίζονται στην επέκταση της Τραπεζικής καταλήστευσης των νοικοκυριών και τα πρωτοφανή εξωτερικά ελλείμματα, όχι μόνο δεν είναι διατηρήσιμοι, αλλά και από αυτούς επωφελούνται οι λίγοι σε βάρος των πολλών.

Μπορεί οι λεγόμενες κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις να έχουν ενισχύσει την ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου και να έχουν εκτινάξει σε νέα πρωτοφανή ύψη τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, πρώτα απʼ όλα των Τραπεζών, αλλά τα πλατιά λαϊκά στρώματα βλέπουν την οικονομική τους θέση διαρκώς να επιδεινώνεται και να γίνεται όλο και πιο επισφαλής.

Η ακρίβεια, πολύ μεγαλύτερη του επίπλαστου τιμαρίθμου, η αυξημένη άμεση φορολογία, η επιδρομή νέων έμμεσων φόρων, οι πενιχρές αυξήσεις μισθών και συντάξεων που εξανεμίζονται, η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, η υπερχρέωση των νοικοκυριών και τα νέα υψηλότερα επιτόκια, η χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων, η αύξηση της μαύρης εργασίας και των θέσεων μερικής απασχόλησης, που συγκαλύπτουν την ανεργία, αντιπροσωπεύουν την αληθινή, όλο και πιο δύσκολη, έως τραγική, εικόνα της ζωής εκατομμυρίων λαϊκών νοικοκυριών, πρώτα απʼ όλα των μισθοσυντήρητων και συνταξιούχων.

Η Ελλάδα, μπορεί να βγει τους επόμενους μήνες, τυπικά, από την Κοινοτική επιτήρηση, αλλά μόνο και μόνο για να εισέλθει, σύμφωνα με τις απαράδεκτες υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που υιοθέτησε ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, σε ένα νέο πρόγραμμα ουσιαστικής και σκληρότερης επιτήρησης που προβλέπει:

-Την παράταση και επίταση της επʼ αόριστον λιτότητας σε μισθούς και συντάξεις, στο όνομα της «συγκράτησης του μισθολογικού κόστους», αλλά και των ισοσκελισμένων και ελαφρά πλεονασματικών προϋπολογισμών.

-Την περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων για να αντιμετωπιστεί η δήθεν «ακαμψία της αγοράς εργασίας»

-Τον περιορισμό των κρατικών δαπανών για την υγεία και τις συντάξεις αλλά και την κατεδάφιση συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων στο όνομα της «γήρανσης του πληθυσμού» και της «επείγουσας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης»

Οι προεκλογικές θριαμβολογίες του κ. Αλογοσκούφη δεν μπορούν να παραπλανήσουν κανέναν. Η κυβέρνηση, όσο κι αν προσπαθεί για λόγους προεκλογικής σκοπιμότητας,  δεν μπορεί να αποκρύψει ότι διαθέτει μια «κρυφή ατζέντα» ενός νέου κοινωνικού ασφαλιστικού και εργασιακού μεσαίωνα, με νέες μέρες ασυλίας και προνομίων για το κεφάλαιο στα επόμενα χρόνια.

To Γραφείο Τύπου