Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/02/2007

Δήλωση Π. Λαφαζάνη σχετικά με την τοποθέτηση του κ. Δ. Σιούφα στο Ενεργειακό Συνέδριο του Economist και τον διαγωνισμό του ΔΕΣΜΗΕ για ιδιωτικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής

ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ ΚΑΙ ΧΑΡΙΣΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΧΩΡΗΣΗΣ

ΜΟΝΑΔΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και Υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Δ. Σιούφα στο Ενεργειακό Συνέδριο του Economist και τον διαγωνισμό του ΔΕΣΜΗΕ για ιδιωτικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Ο κ. Δ. Σιούφας μπορεί να είπε πολλά και αστήρικτα για την ενεργειακή  πολιτική της χώρας, αλλά σκοπίμως παρέλειψε να αναφερθεί στο σκανδαλώδη και χαριστικό διαγωνισμό που έχει προκηρύξει ο ΔΕΣΜΗΕ για την κατασκευή ιδιωτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής.

Κατά πρωτοφανή και προκλητικό τρόπο, από αυτόν τον διαγωνισμό αποκλείεται αυθαίρετα και παράνομα η ΔΕΗ, πράγμα που όχι μόνο στρέφεται κατά των συμφερόντων της δημόσιας αυτής εταιρείας αλλά και καταργεί κάθε ίχνος ισοτιμίας και ανταγωνισμού. Από την άλλη, ο ΔΕΣΜΗΕ αναλαμβάνει την πρωτοφανή υποχρέωση να πληρώνει, με χρήματα των καταναλωτών και πανύψηλες, μάλιστα, τιμές, στον ιδιωτικό επιχειρηματικό όμιλο, που θα προκριθεί από τον διαγωνισμό, για 12 έτη το 70% της ισχύος της μονάδας μέχρι 360 MW, ανεξάρτητα αν διατίθεται ή όχι σε πελάτες.

Η πρωτόγνωρη και χωρίς προηγούμενο αυτή μεθόδευση, που θα την ακολουθήσουν και άλλοι ανάλογοι διαγωνισμοί και η οποία αρχικά επινοήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είναι ακόμα χειρότερη από την γνωστή κατάπτυστη απόφαση της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη να εξαιρέσει το 1992 τον ΟΤΕ από τις άδειες κινητής τηλεφωνίας. Η κυβέρνηση, με αυτήν την πρωτάκουστη χαριστική κίνηση, «στήνει» κυριολεκτικά ένα πολυεθνικό όμιλο στην ενεργειακή αγορά, του οποίου αγοράζει «βρέξει-χιονίσει» την παραγωγή, αποκλείοντας έτσι κάθε «ρίσκο» και εξασφαλίζοντας όχι μόνο την άκοπη απόσβεση της επένδυσης, αλλά και προεξοφλημένα κέρδη από την τσέπη των καταναλωτών. Αυτή είναι η περίφημη «ελεύθερη αγορά»!

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση, παραδίδοντας εξασφαλισμένα «φιλέτα» ενεργειακών μονάδων σε πολυεθνικούς ενεργειακούς κολοσσούς και σε εγχώριους μεγαλοσυνεταίρους τους, στους οποίους προτίθεται να παραχωρήσει αύριο και την εκμετάλλευση λιγνιτωρυχείων και επομένως λιγνιτικών μονάδων, επιχειρεί να «κατασκευάσει» ιδιωτικές ΔΕΗ που θα ελέγξουν τον χώρο της ενέργειας. Με τέτοιου είδους τερατουργήματα, αλλά και την πρόσφατη αύξηση του λεγόμενου οριακού κόστους, η ΔΕΗ εξωθείται σε ακόμα μεγαλύτερες ζημίες, στην προβληματικότητα και την περιθωριοποίηση, με στόχο να εκχωρηθούν τα ιμάτιά της στους πολυεθνικούς ανταγωνιστές της.

Τελικά, τη νύφη θα πληρώσει ο ελληνικός λαός με υπεραυξήσεις των τιμολογίων του ηλεκτρικού, με άμεσα μεγάλα προβλήματα ενεργειακής επάρκειας, αλλά και με περαιτέρω ρύπανση του περιβάλλοντος.

To Γραφείο Τύπου