Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/06/2005

Δήλωση του Αλ.Αλαβάνου για τις ραγδαίες ανατιμήσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στη δημόσια διοίκηση

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ. Αλαβάνος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις ραγδαίες ανατιμήσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στη δημόσια διοίκηση, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Για τις τιμές του πετρελαίου

Οι τιμές πετρελαίου φτάνουν πια τα 60 δολάρια. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα, γιατί η ακρίβεια είναι αφόρητη για τον καταναλωτή:

Πρώτον σε σχέση με τις τιμές των ελληνικών πετρελαίων, οι οποίες είναι οι υψηλότερες, προ φόρου, σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και δεύτερον να ζητήσει, όσο κρατούνται αυτές οι υψηλές τιμές, την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, ώστε να μπορέσει και η οικονομία και ο καταναλωτής να απαλλαγεί απ΄ αυτό το μεγάλο βάρος.

Για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο δημόσιο τομέα

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι σχεδιάζει την σύνδεση μισθού-παραγωγικότητας. Είναι μια ιδέα που είχε ξεκινήσει από το πρόγραμμα «Πολιτεία» του ΠΑΣΟΚ. Αν θέλει πιλοτικά να το εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα, ας το εφαρμόσει στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Όσον αφορά όμως τους δημόσιους υπαλλήλους, εμείς θέλουμε να πούμε ότι αυτό που χρειάζεται είναι ένα μη κομματικό πλαίσιο, χρειάζεται ανανέωση τεχνολογική, χρειάζονται πόροι, χρειάζεται ένα καλό εργασιακό περιβάλλον που θα δώσει τη δυνατότητα στους δημοσίους υπαλλήλους να αποδώσουν. Αντίθετα, η επιβολή σ΄ αυτές τις συνθήκες μέτρων που συνδέουν τον μισθό με την παραγωγικότητα θα οδηγήσει σε παραγωγικούς γαλάζιους υπαλλήλους.

To Γραφείο Τύπου