Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
25/10/2006

Συμφωνημένη πτώση των τιμών στο γάλα από τους βιομηχάνους

Ερώτηση της Ασημίνας Ξηροτύρη-Αικατερινάρη προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Νέες μεθόδους χρησιμοποιούν το τελευταίο διάστημα ορισμένοι βιομήχανοι, προκειμένου να ρίξουν τις τιμές του γάλακτος που αγοράζουν από τους κτηνοτρόφους. Τους εξαναγκάζουν να παραδώσουν σε χαμηλές τιμές την παραγωγή τους με την πρόφαση της υποβαθμισμένης ποιότητας της πρώτης ύλης. Το αποτέλεσμα είναι, κάποιες βιομηχανίες να αγοράζουν από τους κτηνοτρόφους το γάλα προς 28 λεπτά το κιλό από 36 λεπτά πέρσι. Την ίδια στιγμή, η λιανική τιμή του προϊόντος στην αγορά δεν έχει μειωθεί ούτε κατʼ ελάχιστο. Οι καταναλωτές εξακολουθούν να το αγοράζουν από 1,20 έως 1,50 ευρώ το λίτρο. Οι γαλακτοπαραγωγοί έχουν στα χέρια τους τιμολόγια από τα οποία αποδεικνύεται, όπως λένε, η μεγάλη διαφοροποίηση στην τιμή του γάλακτος φέτος κατόπιν συμφωνίας ορισμένων εταιριών.

Ένας νέος τρόπος μείωσης της τιμής του γάλακτος είναι οι αυτοέλεγχοι που κάνουν οι βιομήχανοι στο προϊόν, από τους οποίους διαπιστώνεται η υποβάθμιση της ποιότητας. Έτσι, ορισμένοι βιομήχανοι με το επιχείρημα της κακής ποιότητας του γάλακτος, χωρίς όμως αυτό να ισχύει στην πραγματικότητα, σταμάτησαν εντελώς τη συνεργασία τους με τους κτηνοτρόφους, οδηγώντας τους στο περιθώριο.

Οι εκπρόσωποι των παραγωγών ζητούν να προχωρήσει η πολιτεία σε ενδελεχείς ελέγχους στις ποσότητες γάλακτος που παραδίδονται στις βιομηχανίες και διακινούνται στην αγορά. Δεν υπάρχει εθνικός διαπιστευμένος φορέας που να κάνει επίσημα ελέγχους στο γάλα. Η διαφάνεια στους ελέγχους αποτελεί πάγιο αίτημά τους εδώ και χρόνια. Οι έλεγχοι να γίνονται στις βιομηχανίες αλλά και στους ίδιους για να αποκλειστούν οι νοθείες στο γάλα και σε όλα τα τυροκομικά προϊόντα.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

- Θα προχωρήσουν στην οργάνωση εθνικού διαπιστευμένου φορέα για τον έλεγχο του παραγόμενου γάλακτος;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ασημίνα Ξηροτύρη - Αικατερινάρη