Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/06/2005

Για τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας

Σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη, ο Δ.Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΝ, δήλωσε τα εξής:

Η κυβέρνηση, παρά τις έντονες αντιδράσεις και τις συνεχιζόμενες απεργίες των τραπεζοϋπαλλήλων, επιμένει στην έγκριση από την κοινοβουλευτική κυβερνητική πλειοψηφία της τροπολογίας για το ασφαλιστικό των Τραπεζών. Με τη ρύθμιση αυτή καταργεί με αντισυνταγματικό τρόπο θεσμοθετημένες υποχρεώσεις των Τραπεζών, ενώ μειώνει και τις ασφαλιστικές εισφορές τους που δίνουν ως εργοδότες. Την ίδια στιγμή που χαρίζει σκανδαλωδώς αρκετά δις ευρώ στους τραπεζίτες, φορτώνει τα βάρη στο ΙΚΑ και στους ασφαλισμένους τραπεζοϋπαλλήλους, των οποίων μειώνονται οι συντάξεις και επιδεινώνονται οι όροι και οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης τους. Ειδικότερα, οι νέοι τραπεζοϋπάλληλοι αλλά και όσοι θα προσληφθούν στο μέλλον είναι οι μεγάλοι χαμένοι αυτής της ρύθμισης.

Και όλα αυτά για να γίνουν ελκυστικότερες προς εκποίηση σε ιδιώτες και οι τελευταίες εναπομείνασες δημόσιας συμμετοχής Τράπεζες (Εμπορική-Αγροτική).

Ας προσέξει, όμως, η κυβέρνηση, γιατί και κάποιοι άλλοι στις κυρίαρχες οικονομικές και πολιτικές ελίτ στην Ε.Ε. έκαναν πως δεν καταλάβαιναν τη δυσαρέσκεια εκατομμυρίων εργαζόμενων από τις πολιτικές «κινεζοποίησης» των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους και ξύπνησαν ξαφνικά από τους εφιάλτες που τους προκάλεσαν τα ΟΧΙ στο νεοφιλελεύθερο Ευρωσύνταγμα των Γάλλων και Ολλανδών εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων.

Ο ΣΥΝ στηρίζει τους αγώνες των τραπεζοϋπαλλήλων και καλεί και τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε αγωνιστική επαγρύπνηση γιατί έρχεται η σειρά τους. Ήδη έχει εξαγγελθεί περικοπή επιδομάτων στους δημόσιους υπαλλήλους χωρίς ουσιαστική αύξηση των μισθών τους καθώς και η περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Ένα πάντως είναι σίγουρο, σύμφωνα με την ιστορική εμπειρία: ότι η κυβέρνηση, αφού επιμένει να σπέρνει κοινωνικούς ανέμους, θα θερίσει σφόδρες κοινωνικές θύελλες και καταιγίδες.

To Γραφείο Τύπου