Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/02/2007

Οι νέες αυξήσεις τιμών σε φάρμακα, πλήττουν ευαίσθητες ομάδες ασθενών

Οι τιμές των νέων φαρμάκων, διογκώνουν τις δαπάνες των νοικοκυρών ενώ οι μειώσεις ορισμένων παλαιών είναι δευτερεύουσας σημασίας, σε σχέση με τις αντίστοιχες αυξήσεις πολλών άλλων

Σχετικά με τις νέες ανατιμήσεις στα φάρμακα, ο Γιάννης Τόλιος, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος για θέματα Υγείας,  τόνισε τα εξής:

Σε διάστημα ενενήντα ημερών η κυβέρνηση αυξάνει και πάλι τις τιμές πολλών φαρμάκων. Μάλιστα, για να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις καταφεύγει στις γνωστές πρακτικές της δημιουργικής λογιστικής με τις ταυτόχρονες αυξήσεις και μειώσεις τιμών παλαιών φάρμακων. Ωστόσο, οι νέες ανατιμήσεις πλήττουν κυρίως ευαίσθητες κατηγορίες ασθενών, ενώ οι οριακές μειώσεις παλαιών είναι δευτερεύουσας σημασίας. Επί πλέον, με τις υψηλές τιμές των νέων φαρμάκων, διογκώνεται συνολικά η φαρμακευτική δαπάνη των νοικοκυριών και των ασφαλιστικών ταμείων σε όφελος των κερδών των εταιρειών.

Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι χρειάζεται ριζική στροφή στην ασκούμενη φαρμακευτική πολιτική με κύριους φορείς τον ΕΟΦ και  ΙΦΕΤ και με στόχο την εξασφάλιση των αναγκαίων φαρμάκων σε χαμηλές τιμές σε όσους έχουν ανάγκη και ιδιαίτερα στους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους.

To Γραφείο Τύπου