Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
03/11/2006

Εκπαιδευτικές άδειες - ηλικιακοί περιορισμοί

Ερώτηση του Φώτη Κουβέλη προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

Το Ανώτατο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε.) απέρριψε αίτηση εκπαιδευτικού για χορήγηση άδειας εκπαίδευσης με την αιτιολογία ότι «δεν πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει ο ν. 2683/99, άρθρο 58 παρ. 1»,  «διότι έχει υπερβεί το ανώτατο όριο ηλικίας που προβλέπεται για τη χορήγηση άδειας υπηρεσιακής εκπαίδευσης για μεταπτυχιακές σπουδές».

Σύμφωνα με το νόμο «προκειμένου για συμμετοχή σε προγράμματα μετεκπαίδευσης με διάρκεια μικρότερη του έτους, άδεια δεν χορηγείται εάν ο υπάλληλος έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του».

Η εν λόγω εκπαιδευτικός, η οποία πραγματοποιεί μεταπτυχιακές σπουδές, είναι 52 ετών και κατά συνέπεια δεν υπάγεται στην κατηγορία των μη δικαιουμένων άδειας υπηρεσιακής εκπαίδευσης λόγω ηλικίας άνω των 55 ετών.

Οι μεταπτυχιακές σπουδές είναι προφανές ότι αποτελούν μετεκπαίδευση και μάλιστα μείζονος σημασίας και η περί του αντιθέτου θέση του Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε. δεν βρίσκει έρεισμα τουλάχιστον στο πνεύμα και στο σκοπό του νόμου. Εξάλλου και η προβλεπόμενη  εξαίρεση  για χορήγηση άδειας υπηρεσιακής εκπαίδευσης για τους άνω των 55 ετών ελέγχεται ως προς την συνταγματικότητά της, εν όψει και της κοινής παραδοχής και δέσμευσης για την «δια βίου εκπαίδευση», παραδοχή η οποία, όπως είναι γνωστό, αναγνωρίζεται, προβλέπεται και εξειδικεύεται με τον προωθούμενο προς ψήφιση στη Βουλή νέο υπαλληλικό κώδικα.

Άλλωστε, η προαναφερόμενη εκπαιδευτικός ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές της σπουδές μέσα στο έτος 2007, έτσι ώστε να μην δικαιολογείται,  τυπικά και ουσιαστικά, η απόρριψη του αιτήματός της για εκπαιδευτική άδεια τόσο για τη σχολική χρονιά 2005-2006, όσο και για την 2006-2007. Εντέλει, τίθεται το ερώτημα πώς επιβραβεύει η πολιτεία τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι αυτοβούλως και με αίσθηση καθήκοντος επιμορφώνονται. Εν προκειμένω όχι μόνον δεν επιβραβεύει αλλά τιμωρεί.

Με το δεδομένο ότι η ιστορούμενη περίπτωση υπερβαίνει τα όρια μιας ατομικής  υπόθεσης και αφορά σε γενικότερο ζήτημα,

Ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί,

σε ποιές άμεσες ενέργειες θα προβούν έτσι ώστε να χορηγηθεί εκπαιδευτική άδεια για την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού στην εν λόγω εκπαιδευτικό;

Ο ερωτών βουλευτής

Φώτης Κουβέλης