Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
03/11/2006

Τα προβλήματα του ΚΤΕΛ οδηγούν στην περικοπή δρομολογίων στη Β. Ελλάδα

Ερώτηση της Ασημίνας Ξηροτύρη-Αικατερινάρη προς τους Υπουργούς Μεταφορών και Επικοινωνιών, ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης

Χωρίς συγκοινωνίες κινδυνεύουν να μείνουν ολόκληρες περιοχές στη Β. Ελλάδα καθώς τα προβλήματα βιωσιμότητας αναγκάζουν τα ΚΤΕΛ σε δραστική περικοπή δρομολογίων επειδή δεν καλύπτουν το λειτουργικό τους κόστος. Ήδη κάποια δρομολόγια έχουν μειωθεί στις λεγόμενες «άγονες» περιοχές, δρομολόγια δηλαδή με χαμηλή πληρότητα.

Οξύτερο παρουσιάζεται το πρόβλημα στο Νομό Θεσσαλονίκης καθώς σε εννιά δήμους της επαρχίας Λαγκαδά τα ΚΤΕΛ έχουν ήδη περικόψει δρομολόγια, ενώ υπάρχουν χωριά και οικισμοί που εξυπηρετούνται με ένα μόνο δρομολόγια ημερησίως.

Τα προβλήματα με τα ΚΤΕΛ στο Νομό Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν με την επέκταση των αστικών συγκοινωνιών σε μεγάλο μέρος του Νομού και μάλιστα σε δρομολόγια υψηλής πληρότητας. Επρόκειτο, όπως ήταν φυσικό, για δρομολόγια τα οποία κάλυπταν τα έξοδα και των υπολοίπων που παρουσίαζαν χαμηλή πληρότητα. Σήμερα όμως, με τις αστικές συγκοινωνίες  να έχουν πάρει τη μερίδα του λέοντος σε ό,τι αφορά το επιβατικό κοινό τα ΚΤΕΛ δεν μπορούν να συντηρούν δρομολόγια ζημιογόνα κι έτσι εξωθούνται σε περικοπές τους σε βάρος του επιβατικού κοινού των εν λόγω περιοχών. Είναι αναγκαίο λοιπόν να ληφθεί μέριμνα για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού και αυτών των περιοχών είτε με την επιδότηση δρομολογίων των ΚΤΕΛ είτε με την ένταξή τους στις αστικές συγκοινωνίες.

Σε ό,τι αφορά το γενικότερο πρόβλημα με την περικοπή δρομολογίων στη Β. Ελλάδα η διοίκηση των ΚΤΕΛ επισημαίνει ότι αιτία είναι από τη μια η χαμηλή πληρότητα κι απʼ την άλλη η συνεχής αύξηση της τιμής των καυσίμων ενώ προτείνει ως λύση είτε τη μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο κίνησης είτε την επιδότηση  των ΚΤΕΛ από την πολιτεία.

Με δεδομένη την αυξητική τάση των διεθνών τιμών πετρελαίου αλλά και την τάση μείωσης του πληθυσμού σε πολλές περιοχές της Β. Ελλάδας και όχι μόνο, η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος καθίσταται άμεσα αναγκαία.  

 Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

-Ποια λύση προτίθενται να δώσουν στο σημαντικό αυτό πρόβλημα μεταφοράς που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι δυσπρόσιτων περιοχών και όχι μόνο.

-Ποια είναι η θέση τους στις προτεινόμενες από τα ΚΤΕΛ λύσεις για τη διευθέτηση του ζητήματος;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ασημίνα Ξηροτύρη Αικατερινάρη