Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/06/2005

Σχετικά με την τροπολογία Έβερτ για το ασφαλιστικό των Τραπεζών και τη δήλωση Αλογοσκούφη, ότι η κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική της

Σχετικά με την τροπολογία Έβερτ για το ασφαλιστικό των Τραπεζών και τη δήλωση Αλογοσκούφη, ότι η κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική της, ο Δημήτρης Στρατούλης μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του, δήλωσε τα εξής:

Από την πρωτοβουλία Έβερτ για τροπολογία, στην τροπολογία της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, «για να μην πληρώσει το ΙΚΑ τις υποχρεώσεις των Τραπεζών» και την πολιτική αντιπαράθεση που προκλήθηκε αποκρύπτεται ένα βασικό στοιχείο: Πόσο θα επιβαρυνθεί το ΙΚΑ από τις κυβερνητικές ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό των Τραπεζών, ποιος, πότε και πως θα πληρώσει τα σπασμένα των Τραπεζιτών και των ιδιωτών μετόχων -κατά 66% σήμερα και σε πολύ περισσότερο ποσοστό στο μέλλον- ιδιωτικοποιημένου ΟΤΕ.

Το ετήσιο οργανικό έλλειμμα του ΙΚΑ ήταν μέχρι σήμερα περίπου 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,45 δις ευρώ και καλυπτόταν με βάση το νόμο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Με την ένταξη των ειδικών ταμείων των Τραπεζών στο ΙΚΑ, λόγω των ετήσιων οργανικών ελλειμμάτων του και της δραστικής μείωσης των εργοδοτικών εισφορών των Τραπεζών, το ετήσιο οργανικό έλλειμμά του θα επιβαρυνθεί κατά 0,7 % του ΑΕΠ.

Με την ένταξη του ΤΑΠ-ΟΤΕ στο ΙΚΑ λόγω του διπλασιασμού των ετήσιων οργανικών ελλειμμάτων του εξαιτίας «συμφωνίας» για την πρόωρη συνταξιοδότηση 6.000 εργαζομένων στο ΟΤΕ, το ετήσιο οργανικό έλλειμμα του ΙΚΑ θα επιβαρυνθεί κατά 0,4% του ΑΕΠ.

Συνολικά, δηλαδή, το ΙΚΑ θα επιβαρυνθεί από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τα ταμεία κύριας ασφάλισης των τραπεζών και για την μείωση του προσωπικού του ΟΤΕ κατά 1,1 % του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου κατά 1,54 δις ευρώ. Το ΙΚΑ δηλαδή από το 2006 θα έχει διπλάσιο ετήσιο οργανικό έλλειμμα ύψους 2,1% του ΑΕΠ, δηλαδή 3 δις ευρώ.

Και το πρώτο ερώτημα είναι, γιατί χαρίζεται αυτό το ποσό στους τραπεζίτες και στους ιδιώτες μετόχους του ΟΤΕ και γιατί φορτώνεται στο ΙΚΑ;

Και το δεύτερο ερώτημα είναι ποιος, πως και πότε θα πληρώσει αυτό το τρομακτικών διαστάσεων ετήσιο οργανικό έλλειμμα του ΙΚΑ; Μήπως ο κρατικός προϋπολογισμός; Και πως, αφού εξ αυτού του λόγου θα αυξηθεί το δημόσιο έλλειμμα, το οποίο υποτίθεται, ότι η κυβέρνηση θέλει να μειώσει, δεσμευμένη από τον «στενό σιδερένιο κορσέ» του ευρωπαϊκού συμφώνου σταθερότητας.

Ο κίνδυνος λοιπόν για το ΙΚΑ είναι εδώ. Ο εχθρός είναι προ των πυλών και είναι οι προωθούμενες κυβερνητικές πολιτικές για το ασφαλιστικό των τραπεζών και για τον ΟΤΕ.

Εάν περάσουν αυτές οι πολιτικές το ΙΚΑ στα τέλη του 2006 δεν θα μπορεί να πληρώσει ούτε τις συντάξεις, ούτε τα δώρα των Χριστουγέννων.

ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ

To Γραφείο Τύπου