Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/03/2007

Σχόλιο Π.Λαφαζάνη για τους διαγωνισμούς του ΔΕΣΜΗΕ για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής και για τα λιγνιτωρυχεία της Βεύης

ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΟΦΕΛΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΠΡΟΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ Η ΔΕΗ

Ο Π. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τους διαγωνισμούς του ΔΕΣΜΗΕ για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής και για τα λιγνιτωρυχεία της Βεύης, έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:

Βρισκόμαστε ενώπιον ενός κυβερνητικού σχεδιασμού, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, για την υποβάθμιση της ΔΕΗ και τη μετατροπή της σε προβληματική επιχείρηση. Στόχος του σχεδιασμού είναι, στο όνομα της απελευθέρωσης της αγοράς, η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και η ολοκληρωτική παράδοση του χώρου της ηλεκτρικής ενέργειας –και συνολικότερα της ενέργειας- σε πολυεθνικούς ενεργειακούς κολοσσούς που θα συνεργάζονται με εγχώρια ιδιωτικά συμφέροντα.

Στο πλαίσιο αυτό:

•    Η ΔΕΗ κατά πρωτοφανή και σκανδαλώδη τρόπο αποκλείστηκε αυθαίρετα από τον πρώτο διαγωνισμό του ΔΕΣΜΗΕ – κι απʼ αυτούς που θα ακολουθήσουν- για την κατασκευή νέας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας, ώστε να απαλλαγούν από την ενοχλητική της παρουσία οι ιδιωτικές εταιρείες. Ταυτόχρονα, με εξίσου σκανδαλώδη τρόπο και σύμφωνα με τις αποικιακές προδιαγραφές του διαγωνισμού, ο ΔΕΣΜΗΕ θα πληρώνει «βρέξει-χιονίσει» στην ιδιωτική εταιρεία που θα προκριθεί για 12 έτη το 70 % της ισχύος μέχρι τα 340 MW.

•    Ελήφθησαν αυθαίρετες αποφάσεις για μεγάλη αύξηση της οριακής τιμής του συστήματος, δηλαδή της τιμής που πραγματοποιούνται οι συναλλαγές στην ημερήσια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, από την οποία επωφελούνται ιδιώτες και εισαγωγείς σε βάρος της ΔΕΗ, η οποία έχει απώλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Στην κατεύθυνση αυτή εξετάζεται θετικά η αίτηση της «Αλουμίνιον Ελλάς Α.Ε.» να μετατρέψει την μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που κατασκευάζει σε «Συμπαραγωγό», ώστε να κερδοσκοπεί σε βάρος της ΔΕΗ και των καταναλωτών.

•    Υποβαθμίστηκε εσκεμμένα η συμμετοχή της ΔΕΗ στο διαγωνισμό για τα λιγνιτωρυχεία της Βεύης ώστε να επωφεληθούν οι ιδιωτικές εταιρείες, να αποκτήσουν πρόσβαση στον λιγνίτη και επομένως σε λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, αν και ο λιγνίτης αποτελεί εθνικό πλούτο, που δεν δικαιολογείται η παραχώρησή του σε ιδιώτες, πολύ περισσότερο που με τους τελευταίους θα γίνει ακόμη πιο δυσχερής η προσπάθεια περιορισμού των ρύπων στη χώρα μας με βάση και τη συμφωνία του Κιότο. Προφανής στόχος είναι να αφεθεί το πεδίο ελεύθερο για τη συγκρότηση «ιδιωτικών ΔΕΗ» που θα «κτυπήσουν» τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

Οι σχεδιασμένες αυτές, απαράδεκτες και αδιαφανείς κυβερνητικές μεθοδεύσεις οδηγούν τη ΔΕΗ -η οποία ταυτόχρονα επωμίζεται όλο το κόστος της απελευθέρωσης, αλλά και το κόστος των νέων υπηρεσιών ΡΑΕ, ΔΕΣΜΗΕ - σε όλο και μεγαλύτερες ζημίες και στην προβληματικότητα, ώστε σύντομα, με μεγάλη ευκολία να πωληθούν, και μάλιστα μισοτιμής, τα ιμάτιά της στους ξένους και εγχώριους ιδιωτικούς ομίλους.

Ο ΣΥΝ καταγγέλλει αυτές τις πρωτοφανείς και σκανδαλώδεις κυβερνητικές μεθοδεύσεις που αντιστρατεύονται το δημόσιο συμφέρον και τις οποίες θα πληρώσουν η οικονομία και κυρίως οι καταναλωτές, με επικείμενες υπεραυξήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος.

To Γραφείο Τύπου