Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/06/2005

Σήμερα είμαστε μόνοι, ορφανοί. Ο Μανόλης Αναγνωστάκης έφυγε τα ξημερώματα.

Μ.ΑναγνωστάκηςΣήμερα είμαστε μόνοι, ορφανοί. Ο Μανόλης Αναγνωστάκης έφυγε τα ξημερώματα.

Ο δικός μας Μανόλης, ο αγαπημένος μας σύντροφος, ο φίλος μας.

Μας το είχε σημάνει από χρόνια τώρα:

«Εδώ
Κάτω από την καρδιά μου
Καρφώθηκαν οι σφαίρες οι πρωϊνές
Μπήγονται ολοένα πιο βαθιά
Τώρα
(Τώρα, σιγά-σιγά, που ξημερώνει
και θ΄ ακουστεί το σφύριγμα όπου να ΄ναι)
Ελάτε
Έλα εσύ Γιώργο, έλα Μιχάλη, έλα Ραούλ.
Μαζέψτε τις μια μια
Είναι δικές σας
Σήμερα το πρωί
Στις πέντε
Πριν βγει ο ήλιος ...»

Τις μαζέψαμε ακριβέ μας σύντροφε. Αντίο.

Το Τμήμα Πολιτισμού του Συνασπισμού

Ο Λεωνίδας Κύρκος, μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του Μ.Αναγνωστάκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Έφυγε και ο τελευταίος από τους μεγάλους σύγχρονους ποιητές - ο Μανόλης Αναγνωστάκης. Δεν ήταν μόνο ποιητής, αλλά ένας άγρυπνος στοχαστής που έπιανε τα μηνύματα των καιρών από τους πρώτους και τα μετουσίωνε σε ποίηση και κριτικά δοκίμια. Γι αυτό και ήταν μεγάλος.
Ήταν σημαιοφόρος της ανανέωσης σε όλους τους τομείς, και σε ιδέες και σε πρακτικές. Από τους πιο φωτισμένους στυλοβάτες του κινήματος της ανανέωσης της Αριστεράς. Και τόλμησε αλήθειες βροντερές στον καιρό τους, αδιαφορώντας για το κόστος, ανοίγοντας δρόμους που ύστερα τους περπάτησαν πολλοί. Κράτησε στο ακέραιο τη συνείδηση ενός ελεύθερου και ασυμβίβαστου. Γι αυτό και αγαπήθηκε και παιδαγώγησε γενιές.
Το μήνυμά του θα ζει αιώνια: Υπάρχουν άνθρωποι.
Ευτύχησε στη ζωή του να έχει φίλους τους απλούς ανθρώπους και τη νεολαία - και στο πλευρό του μια ξεχωριστή ποιήτρια και κριτικό, τη Νόρα.
Σε χαιρετώ με άφαντη συγκίνηση φίλε, αξέχαστε Μανόλη.»

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος, μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του Μ. Αναγνωστάκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο Μανόλης Αναγνωστάκης δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας, ανάμεσα στον απλό λαό και τον κόσμο της Αριστεράς που τον τίμησε με την ποίησή του και από τον οποίον τιμήθηκε για την συνέπεια, την προσφορά, τη στάση ζωής, την απέραντη ευαισθησία.
Ο Μανόλης ήταν κοντά μας για δεκαετίες. Ακόμα και όταν ο ίδιος έκρινε ότι η σιωπή είναι ύψιστη πολιτική πράξη και εμπεριέχει βαθιά μηνύματα για την ανθρώπινη αυτοσυνείδηση και την ιστορικότητα του κινήματός μας.
Ο Μανόλης ανήκε εν ζωή και θα ανήκει στο διηνεκές σε εκείνους τους ολίγους που συνταιριάζουν την υψηλή λογοτεχνική δημιουργία με την αγωνιστική στάση, την ανθρώπινη σεμνότητα με την πρωταγωνιστική προσφορά στα πολιτισμικά δρώμενα του τόπου μας.
Στην οικογένειά του, εκ μέρους των συντρόφων του, εκφράζω τα συλλυπητήριά μου και καταθέτω τη βαθιά ευγνωμοσύνη για το έργο και το πρότυπο ζωής, που κληροδοτεί σε όλους ο αγαπημένος μας Μανόλης Αναγνωστάκης.»

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του Μ. Αναγνωστάκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«O Μανόλης Αναγνωστάκης της σπαραχτικής σιωπής και της άγρυπνης συνείδησης θα είναι πάντα πλούτος της ζωής μας, κιβωτός μνήμης και οραμάτων τόσων αγώνων. «Όρθιος και μόνος σαν και πρώτα περιμένει» τους επόμενους καιρούς, ολοζώντανος στη μνήμη όλων μας.»

To Γραφείο Τύπου