Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/03/2007

Δήλωση Π. Λαφαζάνη σχετικά με τις αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής για την ένταξη 11 νέων έργων προϋπολογισμού 1,6 δις ευρώ στο πλαίσιο των ΣΔΙΤ

ΟΙ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΑΓΡΙΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΘΑ ΚΛΗΘΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στις αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής για την ένταξη 11 νέων έργων προϋπολογισμού 1,6 δις ευρώ στο πλαίσιο των ΣΔΙΤ, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Η νέα αθρόα ένταξη δημόσιων έργων ύψους 1,6 δις ευρώ στο πλαίσιο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), μετά την ως τώρα ανάλογη ένταξη έργων ύψους 2,4 δις ευρώ, παραδίδει κατά απαράδεκτο τρόπο βασικές κοινωφελείς υποδομές της χώρας, όπως νοσοκομεία, αστυνομικές εγκαταστάσεις, σχολεία, Διοικητήρια Νομαρχιών κ.λ.π., στην πιο άγρια ιδιωτική κερδοσκοπία και εκμετάλλευση, με βαρύτατες συνέπειες για το δημόσιο και την τσέπη του ελληνικού λαού.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. τόσο για δημοσιονομικούς λόγους όσο και για λόγους εξυπηρέτησης των ιδιωτικών συμφερόντων, προχωράει ολοταχώς στην υποκατάσταση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που χρόνο με τον χρόνο περιορίζεται και πετσοκόβεται, με τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Η κυβέρνηση επιμελώς αποκρύπτει ότι η πραγματοποίηση έργων μέσω ΣΔΙΤ αποτελεί στην ουσία δημόσιο δανεισμό, ο οποίος μάλιστα γίνεται με τους πλέον επαχθείς όρους σε όφελος των ιδιωτικών κερδών. Το ότι αυτός ο δανεισμός, ύψους μέχρι σήμερα 4 δις ευρώ, δεν θα εμφανιστεί στο δημόσιο χρέος, καθόλου δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Και αυτό διότι το κράτος είναι υποχρεωμένο να πληρώνει χρόνο με τον χρόνο όλο και μεγαλύτερα ποσά για την αποπληρωμή των έργων και για τα ιδιωτικά κέρδη.

Η κυβέρνηση, αντί να επιδεικνύει αυτοϊκανοποίηση, οφείλει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τόσο το κόστος που θα επωμισθεί ο προϋπολογισμός στα επόμενα χρόνια από τα έργα ΣΔΙΤ όσο και τα πρόσθετα βάρη που θα πληρώσει ο ελληνικός λαός προκειμένου να εξασφαλίσουν τα γνωστά υπερκέρδη τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που επωφελούνται.

To Γραφείο Τύπου