Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/03/2007

Δήλωση Δ.Στρατούλη σχετικά με το νομοσχέδιο για τη σύσταση Ειδικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Σχετικά με το νομοσχέδιο για τη σύσταση Ειδικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του, δήλωσε τα εξής:

«Το λεγόμενο ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης, που συγκροτεί μετά Βαΐων και κλάδων η κυβέρνηση αφορά ελάχιστους από τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους της χώρας μας, αφού θα επιδοτεί μόνο όσους εργάζονταν σε συγκεκριμένες φθίνουσες περιοχές και κλάδους της οικονομίας και εφόσον εκπληρώνουν αυστηρά κριτήρια ηλικίας και αριθμού ενσήμων.    

Η δημιουργία αυτού του ταμείου από μόνη της αποκαλύπτει, ότι στην πραγματικότητα και η ίδια η κυβέρνηση προβλέπει, ότι με την συνέχιση των σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών της ολόκληρες περιοχές της χώρας θα ερημοποιηθούν και παραγωγικοί βιομηχανικοί κλάδοι θα εξαφανιστούν. Η χώρα μας δηλαδή χάνει την παραγωγική της βάση και μετατρέπεται σε παράδεισο αχόρταγων για κέρδη τραπεζιτών και σε κόλαση ανέργων και εργαζομένων.

Επομένως η κυβέρνηση με τη δημιουργία του ταμείου κοινωνικής αλληλεγγύης προσπαθεί να προλάβει τις αναμενόμενες έντονες κοινωνικές αντιδράσεις που θα προκληθούν από τα αντικοινωνικά  αποτελέσματα των πολιτικών της. Όμως οι άνεργοι θέλουν δουλειές και όχι ψίχουλα ελεημοσύνης».

Οι αυξήσεις που δίνονται στα επιδόματα ανεργίας, ώστε να φτάσουν στο 50% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη από την 01-01-2007 και στο 55% από την 01-01-2008, είναι πολύ κάτω όχι μόνο από τα αιτήματα των συνδικάτων για να φτάνουν στο 80%, αλλά αρκετά κάτω και από τις προβλέψεις του νόμου 2224/94, σύμφωνα με τον οποίο τα επιδόματα ανεργίας δεν πρέπει να υπολείπονται του 66,6% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.

To Γραφείο Τύπου