Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/03/2007

ΔΗΛΩΣΕΙΣ Ν.ΒΟΥΤΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Ο Ν.Βούτσης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του ΣΥΝ, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Αθήνα (.84) (Άγγ. Μόσχοβα) ΝΕΤ, σχετικά με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, τόνισε τα παρακάτω:

«Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ έχει ως άξονα εξαγγελίες προνοιακού χαρακτήρα, ενώ δεν αναλαμβάνει καμία δέσμευση για τη ριζική αναδιανομή υπέρ των εισοδημάτων των εργαζομένων. Παραπέμπει στην ολοκλήρωση μιας τετραετίας για τους στόχους που έχουν τεθεί στους τομείς της Παιδείας και της Υγείας εδώ και πολλά χρόνια και που αποτελούν προϋποθέσεις για την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα τους. Κινείται στη λογική των δώρων και των κινήτρων προς τους εργοδότες, καθώς τους επιδοτεί για ανασφάλιστη τετραετής εργασία των νέων χωρίς καμία δέσμευση για τα επόμενα χρόνια και με δυνατότητα, βεβαίως, να επαναλαμβάνουν εσαεί τις τετραετίες χωρίς καμία επιβάρυνση.

Επιλογές όπως αλλαγή της σχέσης ανάμεσα σε άμεσους και έμμεσους φόρους, μείωση του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, προστασία του περιβάλλοντος κ.α. τίθενται ως απλά συνθήματα, χωρίς να γίνεται έστω και υπαινικτικά λόγος για το ποιοι πρέπει να πληρώσουν και ποιοι πρέπει να ελαφρυνθούν, για να προσεγγιστούν αυτοί οι στόχοι.

Αποτελεί πραγματική πρόκληση και ομολογία συναίνεσης στην κυβερνητική λογική όλο το κεφάλαιο περί Παιδείας, μετά από δέκα μήνες κινητοποιήσεων και δημόσιας σκληρής αντιπαράθεσης εναντίον των συντηρητικών επιλογών.

Η όλη λογική του προγράμματος επαναφέρει το ζήτημα της ελαστικότητας στις εργασιακές σχέσεις και έχει ως προτεραιότητα την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, μέσω των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων και της διείσδυσής τους στη βαλκανική ενδοχώρα. Παρά τις έντονες προσπάθειες να φανεί το φιλολαϊκό προφίλ, το πρόγραμμα είναι περισσότερο δεσμευτικό προς τους νέους προνομιούχους και σίγουρα δεν αποτελεί εναλλακτική πρόταση με τις εξαγγελίες και τις εφαρμοζόμενες κυβερνητικές πολιτικές.

Είναι ενδεικτική ή πρόβλεψη για ικανοποιητικό ελάχιστο σύνταξης των ανασφαλίστων, που όμως μένει μετέωρη εντελώς, όταν δεν συνδυάζεται με σημαντική αύξηση στις συντάξεις όσων ασφαλίζονται κανονικά, κάτι που ζητά η Αριστερά και τα συνδικάτα από χρόνια και που προϋποθέτει μια πραγματικά φιλολαϊκή οικονομική πολιτική.

To Γραφείο Τύπου