Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/03/2007

Δήλωση Δ.Στρατούλη σχετικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Απασχόλησης κατά την παράδοση σ' αυτόν του πορίσματος για την αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών οργανισμών

Σχετικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Απασχόλησης κατά την παράδοση σʼ αυτόν του πορίσματος για την αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών οργανισμών, ο Δ.Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, τόνισε τα εξής:

«Το πρόσφατο χρηματιστηριακό σκάνδαλο στο Επικουρικό Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και πολλά προηγούμενα σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία επιβεβαιώνουν τις καταστροφικές συνέπειες στην περιουσία της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης από την επιμονή της σημερινής κυβέρνησης της Ν.Δ., αλλά και των προηγούμενων του ΠΑΣΟΚ, να την διαχειρίζονται με ανεξέλεγκτο και αδιαφανή τρόπο μέσω στενών κομματικών φίλων και διαπλεκόμενων κερδοσκοπικών συμφερόντων, με προτεραιότητα μάλιστα στο ρίσκο του χρηματιστηριακού τζόγου.

Ο ΣΥΝ ζητά πραγματική έρευνα και αυστηρό καταλογισμό ευθυνών για την «αξιοποίηση» καθʼ όλη τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. Για να διαπιστωθεί πως και πόση περιουσία των ασφαλισμένων χάθηκε μέσα από αδιαφανείς, παράνομες και μαφιόζικες διαδικασίες εντός ή εκτός χρηματιστηρίου. Καθώς επίσης και ποια είναι τα αδίστακτα τρωκτικά, που κερδοσκοπούν σε βάρος της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης.

Ο ΣΥΝ θεωρεί, ότι η διαχείριση των αποθεματικών της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης πρέπει να γίνεται από την ίδια με αποκλειστικό κριτήριο την εγγυημένη και ασφαλή απόδοσή τους μακριά και ενάντια στις πρακτικές της αδιαφάνειας, της κερδοσκοπίας και του χρηματιστηριακού τζόγου.

Η επιδίωξη της κυβέρνησης - που δεν διαψεύστηκε σήμερα από τον αρμόδιο Υπουργό Απασχόλησης - να αυξήσει το ποσοστό των διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων, που θα μπορεί να αξιοποιείται μέσω Χρηματιστηρίου, εάν πραγματοποιηθεί, θα αποτελέσει νέο έγκλημα σε βάρος της περιουσίας και του μέλλοντος των ασφαλιστικών οργανισμών.

Οι κυβερνήσεις της χώρας μας θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν, ότι χρειάζεται μεγαλύτερος σεβασμός στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, γιατί δεν είναι απλά λογιστικά μεγέθη, αλλά οι εισφορές και οι κόποι μίας ολόκληρης ζωής των ασφαλισμένων καθώς επίσης και οι ελπίδες τους για αξιοπρεπείς συντάξεις και παροχές υγείας.

To Γραφείο Τύπου