Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/03/2007

Νέα απάντηση του Επιτρόπου Ρεν στον Δ.Παπαδημούλη για τον τουρκικό νόμο που ρυθμίζει τα κληρονομικά δικαιώματα μη Τούρκων υπηκόων

Η Κομισιόν σε νεότερη απάντησή της στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη ανασκευάζει εν μέρει την «ικανοποίησή» της από τον τουρκικό νόμο περί κληρονομικών δικαιωμάτων αλλοδαπών υπηκόων στην Τουρκία και ιδιαίτερα από την ρύθμιση περί αμοιβαιότητας. Πιο συγκεκριμένα, σε προηγούμενη σχετική απάντησή του προς τον Δ. Παπαδημούλη, ο Επίτροπος για τη διεύρυνσή κ. Ρεν ανέφερε ότι: «Η Επιτροπή θεωρεί ότι η αμοιβαιότητα δεν συνιστά διάκριση, καθώς έχει ως επακόλουθο την ίση μεταχείριση σε παρόμοιες καταστάσεις».

Ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης θεωρώντας «ανεπαρκή» την απάντηση του Επιτρόπου επανήλθε στο ζήτημα με νέα ερώτηση επισημαίνοντας ότι: «ο νόμος 5444/2006 περί τίτλων ιδιοκτησίας στην Τουρκία, αποδέχεται την αρχή της αμοιβαιότητας ως βάση για τη διευθέτηση κληρονομικών ζητημάτων αλλοδαπών στην Τουρκία και δεν σχολιάζει το γεγονός ότι, σε περιπτώσεις που τα τουρκικά δικαστήρια αποφανθούν ότι δεν συντρέχουν συνθήκες αμοιβαιότητας, η κληρονομιά υπόκειται σε αναγκαστική εκκαθάριση.» και όπως τόνισε «αυτή η άποψη έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 1 του πρώτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, -που έχει υπογράψει και η Τουρκία- που προστατεύει το δικαίωμα στην περιουσία και, επομένως, και το δικαίωμα στην κληρονομιά.»

Ο Επίτροπος κ. Ρεν απαντώντας στη νέα ερώτηση του ευρωβουλευτή -για πρώτη φορά- κάνει λόγο για το άρθρο 1 του πρώτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Στην απάντησή του αναφέρει: «Η τήρηση του άρθρου 1 του πρώτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου από μία υποψήφια χώρα αποτελεί σημαντικό θέμα στις διαπραγματεύσεις προσχώρησης. Ωστόσο, δεδομένου ότι, πρώτον, δεν υπάρχει, απʼ ό,τι γνωρίζουμε, νομολογία για το άρθρο 1 του πρώτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σχετικά με το θέμα περιορισμού των δικαιωμάτων κληρονομιάς και, δεύτερον, σήμερα εκκρεμεί μία υπόθεση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το θέμα αυτό, η Επιτροπή, εν αναμονή του αποτελέσματος της προαναφερθείσας υπόθεσης δεν έχει το δικαίωμα να σχολιάσει τα εν λόγω θέματα.»

Η τελευταία αναφορά του Επιτρόπου καθιστά ιδιαίτερης σημασίας την υπόθεση των αδερφών Φωκά κατά της Τουρκίας που εκκρεμεί ενώπιον του Ευρ. Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Οι αδερφοί Φωκά, μέσω των δικηγόρων τους, Δημήτρη Γκελντή και Αχιλλέα Δημητριάδη, διεκδικούν από το τουρκικό κράτος το δικαίωμά τους σε κληρονομιά, που αφορά ακίνητα στην Κωνσταντινούπολή.

To Γραφείο Τύπου