Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/03/2007

Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΝ για τις κινητοποιήσεις των αγροτών

Η εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ και οι επιλογές της αγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης, έφεραν τον αγροτικό κόσμο σε αδιέξοδο. Η δραματική μείωση της παραγωγής στις βασικότερες καλλιέργειες (καπνός, ζαχαρότευτλα, λάδι, ρύζι, βιομηχανική τομάτα κα.), η μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής, το άνοιγμα της ψαλίδας τιμών παραγωγών-καταναλωτή, οι περικοπές επιδοτήσεων μέσω παρακρατημάτων, η μη καταβολή κι αυτών ακόμα των εισοδηματικών ενισχύσεων, κα, έχουν μειώσει δραματικά το αγροτικό εισόδημα.

Οι αγρότες είναι στους δρόμους, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής και της εκκωφαντικής απουσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έχει μεγάλες ευθύνες όταν ήταν κυβέρνηση, αποδεχόμενη τις δεσμεύσεις της νέας ΚΑΠ.

Ο ΣΥΝ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των αγροτών και ζητάει από την κυβέρνηση:

Α) τη λήψη μέτρων στήριξης του αγροτικού εισοδήματος με:

•    Άμεση καταβολή της ενιαίας εισοδηματικής ενίσχυσης

•    Επιστροφή κατά 15% του ΦΠΑ στα αγρό-εφόδια και μείωση τιμών εφοδίων

•    Φθηνότερο πετρέλαιο κίνησης

•    Αλλαγή του τρόπου κατανομής των ενισχύσεων υπέρ των μικρό-μεσαίων αγροτών

•    Χαμηλά επιτόκια δανεισμού

•    Έλεγχος των εισαγωγών

Β) Μείωση της ψαλίδας τιμών παραγωγού- καταναλωτή με έλεγχο των διάφορων «καρτέλ» των μεταποιητών και των Super market που ξεζουμίζουν αγρότες και καταναλωτές.

Γ) Στήριξη των παραδοσιακών προϊόντων ποιότητας και βιολογικών. Πολιτική γης υπέρ των πραγματικών αγροτών.

Δ) Επεξεργασία Προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, κατά κλάδους και περιοχές, παροχή δωρεάν γεωτεχνικής στήριξης στους παραγωγούς (με γεωπόνους και κτηνιάτρους).

Ε) Ριζική αλλαγή της ΚΑΠ, με στήριξη των μεσογειακών προϊόντων, αύξηση των κονδυλίων και ανακατανομή τους υπέρ των μικρομεσαίων αγροτών.

Τέλος, ο ΣΥΝ επισημαίνει την ανάγκη, μπροστά στα ογκωμένα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, δημιουργίας ενιαίου μετώπου πάλης, όλων όσων είναι αντίθετοι στην ασκούμενη αγροτική πολιτική, με βάση ένα κοινό πλαίσιο διεκδικήσεων. Τα προβλήματα δεν είναι ούτε μπλε, ούτε πράσινα, ούτε κόκκινα! Πρέπει να παραμεριστούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες και αγροτοπατερισμοί. Βασικός στόχος πρέπει να είναι η διατήρηση του αγροτικού τομέα και της οικογενειακής γεωργίας, να παραμείνει ζωντανή η ύπαιθρος και το περιβάλλον και να περιοριστεί η διατροφική εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές.

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής