Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/03/2007

Ομιλία Αλαβάνου σε συνέντευξη τύπου για τον Τζαβέντ Ασλάμ

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος πήρε μέρος  σε Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου για την υπόθεση του Προέδρου της Πακιστανικής Κοινότητας στην Ελλάδα, Τζαβέτ Ασλάμ, η δίκη του οποίου θα επαναληφθεί στον 'Aρειο Πάγο την Παρασκευή 9/3.

Στη συνέντευξη, που οργανώθηκε από τη «Συμμαχία ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ», συμμετείχαν  εκπρόσωποι φορέων ανθρωπίνων δικαιωμάτων,  της Διεθνούς Αμνηστίας, της ΓΣΕΕ, του ΔΣΑ και προσωπικότητες όπως ο Τζίμυ Μάσσεϋ, ιδρυτής των βετεράνων του Ιράκ ενάντια στον πόλεμο, ο Γ.Α. Μαγκάκης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Μουσιώνης, κ.α.

Στην τοποθέτησή του ο Αλ. Αλαβάνος τόνισε τα εξής:

«Ο Τζαβέντ Ασλάμ, έχει δώσει μεγάλους αγώνες για τη δημοκρατία και τις ελευθερίες, όχι μόνο για την πακιστανική κοινότητα που βρίσκεται στη χώρα μας, αλλά και για την ίδια τη χώρα μας. Αυτό το έκανε  με τη φοβερή αυτή υπόθεση των απαγωγών των πακιστανών και με τη σθεναρή στάση που έδειξε, να στηρίξει τους συμπατριώτες του και να αντισταθεί σε πιέσεις διεθνούς κλίμακας προκειμένου να θαφτεί αυτή η υπόθεση.

Θα περίμενε λοιπόν κανείς ότι  στην Ελλάδα κάποιοι  εισαγγελείς θα είχαν ενδιαφέρον να προχωρήσει η έρευνα γι αυτή την υπόθεση, να μάθουμε επιτέλους τι έγινε, να εξεταστούν οι μάρτυρες.

Θα περίμενε κανείς από τους εισαγγελείς του Αρείου Πάγου στη χώρα μας να αντιδράσουν αμέσως, όταν έρχονται αποφάσεις διεθνών οργανισμών όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίες τεκμηριωμένα υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα είχε συμμετοχή στην παράνομη  διακίνηση απαχθέντων ή παρανόμως κρατουμένων από τις πτήσεις της CIA.

 Κι αντί γι αυτό, βλέπουμε να παρεμβαίνει εισαγγελέας σε μια υπόθεση που νομίζω ότι έχει γίνει σαφής σε όλους και στην οποία υπάρχει ήδη μια ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου υπέρ του Τζαβέντ Ασλάμ. Δεν ξέρω πού θέλει να φτάσει η σημερινή Ελλάδα. Είναι η χώρα που έχει το μικρότερο ποσοστό έγκρισης αιτήσεων πολιτικού ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλουμε να φτάσουμε και στο άλλο άκρο; Θέλουμε να αρχίσουμε να παραδίνουμε ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται στη χώρα μας και έχουν δραστηριοποιηθεί για τη δημοκρατία, και να τους γυρίζουμε στις χώρες τους; Και σε ποιες χώρες; Στις χώρες με τις στρατιωτικές χούντες, με την έλλειψη κάθε ιδέας δημοκρατίας, και δικονομικών εγγυήσεων; Ελπίζω να μην καταλήξουμε εκεί.

Ελπίζω ότι και το νέο δικαστήριο θα ακολουθήσει το δρόμο που άνοιξε το παλιό δικαστήριο. Και αυτό που έχει μεγάλη σημασία, όχι μόνο ως αλληλεγγύη προς τον Τζαβέντ Ασλάμ, αλλά και ως στήριξη της δημοκρατίας της ελληνικής δικαιοσύνης είναι να εκφράσουμε κι εμείς τη θέση μας, την άποψή μας, και να είμαστε την Παρασκευή στη δίκη έξω από τον Αρειο Πάγο.»

To Γραφείο Τύπου