Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/03/2007

Δήλωση Π. Λαφαζάνη σχετικά με την εισήγηση του κ. Γ. Αλογοσκούφη στην κυβερνητική επιτροπή

Ο Π. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας την εισήγηση του κ. Γ. Αλογοσκούφη στην κυβερνητική επιτροπή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, θα είχε δίκιο στην θριαμβική εισήγησή του  για την πορεία της οικονομίας, αν σʼ αυτή τη χώρα υπήρχαν μόνο τα υπερκέρδη, τα προνόμια και η φορολογική ασυλία του μεγάλου κεφαλαίου. Δυστυχώς, όμως, για την κυβέρνηση, υπάρχουν και τα εκατομμύρια των εργαζομένων που βλέπουν τις κοινωνικές ανισότητες να αυξάνουν και τα εισοδήματά τους διαρκώς να υποβαθμίζονται από την μονομερή λιτότητα, την ανεξέλεγκτη ακρίβεια και την άγρια άμεση και κυρίως έμμεση φορολογία.

Οι αναπτυξιακοί ρυθμοί της οικονομίας δεν στηρίζονται, όπως επιμένει ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, τόσο στις νέες άμεσες ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά στον υπερδανεισμό του δημοσίου, πρώτα απʼ όλα των νοικοκυριών και στα αυξανόμενα εξωτερικά ελλείμματα. Η ανάπτυξη με αυτόν το χαρακτήρα δεν είναι διατηρήσιμη, ενώ από αυτή επωφελούνται οι λίγοι, κυρίως οι Τράπεζες, σε βάρος των πολλών.

Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της κυβέρνησης είναι ένα πρόγραμμα νέας επʼ αόριστον λιτότητας σε μισθούς και συντάξεις, ενίσχυσης των επιχειρηματικών κερδών, νέων αντικοινωνικών μεταρρυθμίσεων και κυρίως μετεκλογικής κατεδάφισης των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Όσο η κυβέρνηση αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζουν την ανάπτυξη στην κυριαρχία των αποκαλούμενων «απελευθερωμένων αγορών» και ακολουθούν τις αγοραίες μονεταριστικές κατευθύνσεις της Ε.Ε. για μείωση των κρατικών δαπανών και αύξηση των εσόδων, ως ποσοστών του ΑΕΠ, στο όνομα των ισοσκελισμένων και ελαφρά πλεονασματικών προϋπολογισμών, τότε, οποιεσδήποτε προεκλογικές φιλολαϊκές υποσχέσεις θα  καταστούν για άλλη μια φορά αναξιόπιστες και θα παραμείνουν στα χαρτιά μετά τις εκλογές.

To Γραφείο Τύπου