Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/03/2007

Δημόσια εκδήλωση της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ - Ομιλίες

Πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ η δημόσια εκδήλωση της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ, ενόψει του Διαρκούς Συνεδρίου και της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Στις ομιλίες τους οι Θ.Μαργαρίτης, Γ. Μπαλάφας και Μ.Σαμπατακάκης, μέλη της ΠΓ, μεταξύ άλλων τόνισαν τα εξής:

ΘΟΔΩΡΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ: «Στο Διαρκές Συνέδριο πρέπει να εκφραστεί μια σοβαρή προσπάθεια των μελών του κόμματος για την υπεράσπιση των βασικών προγραμματικών και πολιτικών θέσεων της Ανανεωτικής Αριστεράς.

Είναι ανάγκη να αξιοποιηθεί το ευνοϊκό κλίμα υπέρ του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ - χωρίς καμιά διάθεση εφησυχασμού - για να επιτευχθεί η αλλαγή των συσχετισμών στο πολιτικό σύστημα και να ανοίξει ο δρόμος για νέες πολιτικές εξελίξεις προς τα αριστερά.

Σε αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν ορισμένες κρίσιμες προϋποθέσεις:

Η ανάγκη να συνειδητοποιηθεί ότι ο ΣΥΝ συναποτελείται από δύο βασικά πολιτικά ρεύματα που οφείλουν να συνυπάρξουν και να προωθήσουν ένα αξιόπιστο πολιτικό σχέδιο για τη διέξοδο από την κρίση στη χώρα μας. Οποιαδήποτε επιδίωξη παραμερισμού ή δογματικής αντιπαράθεσης προς την ανανεωτική πτέρυγα πλήττει τη συνοχή του ΣΥΝ.

Πρέπει επίσης να ξεκαθαριστεί ότι οι όποιες εκλογικές συμπράξεις δεν μπορούν να υπερβαίνουν το κοινό μας «συμβόλαιο». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν κεντρικές πολιτικές επιλογές όπως ο στόχος για την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης, ο οικολογικός προσανατολισμός, η διατύπωση της εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης».

Γ. ΜΠΑΛΑΦΑΣ: «Η αντιπαράθεση, επομένως η αντίθεση, είναι απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ ως “πακέτο”, ως μια συνολική αντίληψη για την Αριστερά, τη στρατηγική και την πρακτική της. Εδώ δεν πρόκειται για μια εκλογική συνεργασία, είτε ομολογείται είτε όχι. Η ουσία είναι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη, με κύριο όχημα την επιλογή ΣΥΡΙΖΑ, η αλλοίωση της ίδιας της φυσιογνωμίας του κόμματος, ως του κύριου φορέα της ανανεωτικής αριστεράς στη χώρα μας. Επιχειρείται μια σταδιακή μετάλλαξη ή, αν θέλετε, ένας “μετασχηματισμός” σύμφωνα με τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος. Δεν συμφωνούμε με την κάθοδο του κόμματος στις εκλογές με το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θεωρούμε επίσης ότι είναι δυνατή η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στις παρούσες συνθήκες. Δεν μένουμε όμως στην αντίθεση. Προτείνουμε την εκλογική κάθοδο του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, με πραγματικά αμφίπλευρες συνεργασίας. Και προς ορισμένες δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, αλλά και προς δυνάμεις της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και της οικολογίας, τις οποίες σήμερα αποκλείει ο μονόπλευρος προσανατολισμός του κόμματος προς τον ΣΥΡΙΖΑ».

Μ. ΣΑΜΠΑΤΑΚΑΚΗΣ:«Το πολιτικό τοπίο δίνει μεγάλες δυνατότητες στο ΣΥΝ να αναπτύξει ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο, που θα επιχειρούσε να τον φέρει στην ηγεμονία της αντιπαράθεσης με το πολιτικό σχέδιο μιας επιθετικά νεοφιλελεύθερης και αυταρχικής Δεξιάς, στην προοπτικής μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας και μιας εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης, όταν θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Αυτό που χρειάζεται ο ΣΥΝ δεν είναι ένας καταγγελτικός λόγος, που είναι εύκολος αλλά δεν πείθει, αλλά η ικανότητα για προοδευτικές πολιτικές που απαντούν στα πραγματικά και δύσκολα προβλήματα του σήμερα και αφορούν τις πραγματικές ζωές των ανθρώπων. Η πολιτική αναξιοπιστία του ΠΑΣΟΚ αφήνει ελεύθερο ένα μεγάλο πεδίο. Έτσι θα μπορούσαμε να ακουγόμαστε πιο πειστικά στον προοδευτικό κόσμο. Αυτές οι πολιτικές οδηγούν σε πραγματική σύγκρουση με το σχέδιο της Δεξιάς και σε πραγματική πίεση προς το ΠΑΣΟΚ. Οι γενικόλογες καταγγελίες «περί δικομματισμού» είναι ευχολόγια, που διευκολύνουν τη Ν.Δ., είναι ακίνδυνα για το ΠΑΣΟΚ και είναι ανώδυνα για το δικομματισμό, αφού δεν μπορούν να τον ανατρέψουν. Ένα τέτοιο εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο του ΣΥΝ δοκιμάζει να αλλάξει την πολιτική σκηνή και σε κάθε περίπτωση μας επιτρέπει να απευθυνθούμε πειστικά προς ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων. Χρειάζεται, βεβαίως, και ένα εκλογικό σχήμα που να ανταποκρίνεται σε αυτό το πολιτικό σχέδιο.

Το πολιτικό και εκλογικό σχέδιο της πλειοψηφίας αδυνατεί να επέμβει σε όλα αυτά τα ζητήματα. Αδυνατεί να οδηγήσει τον ΣΥΝ σε  μία ηγεμονική πολιτική παρουσία και προς τις εκλογές, αναδεικνύοντάς τον στην κατ΄ εξοχήν μεταρρυθμιστική δύναμη της ελληνικής κοινωνίας».

To Γραφείο Τύπου