Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/03/2007

Απάντηση της Επιτρόπου Χούμπνερ στον Δ.Παπαδημούλη για χρηματοδότηση τμήματος του κτηματολογίου από το Γ' ΚΠΣ - «Υπάρχει πλέον σοβαρός κίνδυνος να μην υλοποιηθεί το έργο»

Εξαιρετικά απαισιόδοξη για την πορεία υλοποίησης του τμήματος του ελληνικού κτηματολογίου που είναι ενταγμένο στο Γ'ΚΠΣ εμφανίζεται η Επίτροπος κ. Χούμπνερ  απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη. Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση του ο ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στην μηδενική απορρόφηση  του έργου  «δεδομένα και υποδομή πληροφορίας για ένα σύγχρονο κτηματολόγιο» και ζήτησε να πληροφορηθεί για την δυνατότητα ολοκλήρωσης  του έως το τέλος του 2008.

Στην απάντηση της η κ. Χούμπνερ επισημαίνει ότι το ανωτέρω έργο όπως και όλα τα σχέδια του Γʼ ΚΠΣ «πρέπει να έχουν υλοποιηθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2008, ημερομηνία η οποία χαρακτηρίζει τη λήξη της επιλεξιμότητας των δαπανών για το τρίτο ΚΠΣ». Επίσης, η πορεία υλοποίησης του αξιολογείται από ομάδα εμπειρογνωμόνων οι οποίοι παρατηρούν ότι «δεν ολοκληρώθηκαν ορισμένες συμφωνημένες φάσεις υλοποίησης και ότι υπάρχει πολύ λίγο περιθώριο για μεγαλύτερες καθυστερήσεςι».

Καταλήγοντας, η Κομισιόν δηλώνει με το πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι,  «δεν έχει υπογραφεί σύμβαση μέχρι τώρα» και επομένως  «υπάρχει πλέον σοβαρός κίνδυνος να μην υλοποιηθεί το έργο εντός της προαναφερόμενης προθεσμίας για την επιλεξιμότητα των δαπανών»

Αναφερόμενος στο θέμα ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής: «Πέρα από τις απώλειες κονδυλίων που προδιαγράφει περίπου με βεβαιότητα η αρμόδια Επίτροπος το θέμα συνδέεται και με το χρονοδιάγραμμα της κτηματογράφησης των 107 ΟΤΑ που εξήγγειλε πριν από λίγες ημέρες ο κ. Σουφλιάς (1-3-2007). Τα κονδύλια στα οποία αναφέρεται η κ. Χούμπνερ αφορούν και την πρώτη φάση εκτέλεσης του έργου δηλαδή την καταγραφή των ενεργών τίτλων των πολιτών των 107 αστικών ΟΤΑ. Μετά ακολουθούν οι μελέτες κτηματογράφησης και οι άλλες ενέργειες και διαδικασίες που είναι εξαιρετικά χρονοβόρες.

Στην ουσία η κ. Χούμπνερ με την απάντηση της θέτει σε αμφιβολία το χρονοδιάγραμμα που εξήγγειλε ο κ. Σουφλιάς αφού δηλώνει ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην έχει ολοκληρωθεί η Α' φάση μέχρι το 2008»  

To Γραφείο Τύπου