Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/03/2007

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ. Αλαβάνος και η Αυγή Θεοδόση, μέλος της Πoλιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, συναντήθηκαν σήμερα με το Δήμαρχο Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνη

Μετά τη συνάντηση έγιναν δηλώσεις, ενώ ο Πρόεδρος του ΣΥΝ και ο Δήμαρχος Αθηναίων απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: «Να ευχαριστήσουμε το Δήμαρχο της Αθήνας που πήρε την πρωτοβουλία να συναντηθεί με τα πολιτικά κόμματα και με τον ΣΥΝ. Είμαστε παλιοί γνώριμοι, έχουμε ζήσει χρόνια μαζί στις Βρυξέλλες, στο Στρασβούργο. Πιστεύω ότι έχουμε κοινά ενδιαφέροντα για την πόλη μας την Αθήνα. Έχουμε και τις πολιτικές μας διαφορές φυσικά, και είναι γνωστό αυτό.

Συζητήσαμε μια σειρά θέματα: Την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Την ανάγκη να βρεθούν μορφές μητροπολιτικής οργάνωσης και επίλυσης ζητημάτων που είναι έξω από τα όρια ακόμα κι ενός μεγάλου Δήμου, όπως είναι ο Δήμος της Αθήνας. Την ανάγκη νέου ρυθμιστικού σχεδίου. Την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των απορριμμάτων και κυρίως με καινοτόμες και γρήγορες παρεμβάσεις στα θέματα ανάκτησης και ανακύκλωσης.

Πιστεύουμε ότι ο Δήμος της Αθήνας, ένας Δήμος που δημοκρατικά εκλέγει την αρχή του, πρέπει να έρθει σε σύγκρουση με τη δικτατορία των μεγάλων συμφερόντων που υπάρχουν, ειδικά στα θέματα γης στο χώρο αυτό.

Βάλαμε, επίσης, και μια σειρά από άλλα ζητήματα, όπως το πώς θα συνεχιστεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο έχει σημασία ιδιαίτερα για ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και για άτομα που βιώνουν δύσκολες οικογενειακές συνθήκες και χρειάζονται κοινωνική στήριξη. Βάλαμε επίσης ένα  θέμα που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα, στην προσπάθειά μας να διευκολυνθεί η νεολαία το Σαββατοκύριακο, και προτείναμε να υπάρχουν βραδινά δρομολόγια τόσο του ΜΕΤΡΟ όσο και των συγκοινωνιών, προκειμένου να μειωθούν τα ατυχήματα αλλά και να έχουν έναν φτηνό και ασφαλή τρόπο να μετακινούνται οι νέοι άνθρωποι. Επίσης συζητήσαμε το φλέγον θέμα των συμβασιούχων. Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και νομίζω ότι όλοι πρέπει νάχουμε σε αυτά μια σημαντική συνεισφορά.

ΝΙΚ. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνο που επιβεβαίωσε εμπράκτως ότι η όποια υπαρκτή καλή διαπροσωπική σχέση, που υπάρχει μεταξύ μας, βοηθάει στις ουσιαστικές παρεμβάσεις των κομμάτων υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Προσυπογράφω την ατζέντα των θεμάτων που ακούσατε από τον Πρόεδρο του ΣΥΝ. Σε πολλά από αυτά συμπίπτουν οι απόψεις μας και θέλω να τον ευχαριστήσω για την υπόσχεση που μου έδωσε, ότι θα έρθει αρωγός στην προσπάθεια του Δήμου της Αθήνας αλλά και γενικότερα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατί το θέμα , για παράδειγμα, «βοήθεια στο σπίτι», δεν αφορά μόνο το Δήμο της Αθήνας, αλλά όλη την Ελλάδα. Το θέμα επίσης της οικονομικής ενίσχυσης του Δήμου της Αθήνας δεν αφορά μόνο τον Δήμο της Αθήνας. Και με αυτά που είπε ο κ. Αλαβάνος, ζητάμε το 5% να γίνει 7%, για ολόκληρη την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Φεύγω σήμερα από εδώ, έχοντας, εκεί που συμπίπτουν οι απόψεις μας, έναν πολιτικό σύμμαχο δραστήριο, εάν η κυβέρνηση δεν θελήσει να ακούσει τα αιτήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Υπάρχουν κι άλλα θέματα που, όπως ακούσατε, έχουμε μια διαφορετική προσέγγιση, αλλά που και οι δύο θέλουμε να πετύχουμε τον ίδιο στόχο. Αυτό είναι θέμα διαλόγου και με τον συνάδελφό μου στο Δημοτικό Συμβούλιο, τον Αλ. Τσίπρα που εκπροσωπεί πολιτικά, αν θέλετε, το κόμμα στο οποίο βρίσκομαι σήμερα, αλλά και με το κόμμα το ίδιο, όταν χρειαστεί. Δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία συνάντηση. Νομίζω ότι έχω «πράσινη κάρτα» να έρχομαι όποτε χρειάζομαι βοήθεια.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

-    Στα θέματα της πράσινης πολιτικής φαντάζομαι ότι συμφωνείτε σε πολλά. Ωστόσο συζητήσατε μήπως το θέμα νέων ανθρώπων που, για τους δικούς τους πολιτικούς, εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς λόγους, βγαίνουν στην πόλη της Αθήνας και πολύ συχνά δημιουργούνται και επεισόδια; Σας προβληματίζει αυτή η εικόνα της πόλης;.. Το συζητήσατε;…

Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Εκεί υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση μεταξύ εμού, σαν Δήμαρχο της Αθήνας, και του Αλ. Αλαβάνου. Βεβαίως ούτε εγώ είμαι των ακραίων λύσεων και νομίζω ότι ο Δήμος της Αθήνας -όπως έχω πει και άλλοτε- το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να παίξει το ρόλο του διαμεσολαβητή. Ούτε νομοθετεί, ούτε αστυνομεύει αυτά τα πράγματα. Μεταξύ των δύο πλευρών, εάν μπορούμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση για την πόλη μας, πάντα με σεβασμό στα συνταγματικά δικαιώματα του πολίτη.

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Υπάρχει κι ένας απλός τρόπος βέβαια για να λύσουμε αυτό το θέμα, σε μεγάλο βαθμό. Να αποσύρει η κυβέρνηση -κι έχει καιρό ακόμη- το νόμο πλαίσιο. Οπότε θάχουμε μια μεγάλη μείωση των κινητοποιήσεων.

-    Είπατε, κ. Δήμαρχε, ότι έχετε έναν σύμμαχο, εάν η κυβέρνηση δεν σταθεί, στο βαθμό που θα θέλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αρωγός στα θέματά της. Από την άλλη βλέπουμε μια σειρά ανακοινώσεις από την κυβέρνηση και πολλοί κάνουν σχόλιο για άρωμα προεκλογικό, για παροχές...

Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Εγώ μιλάω σαν εκπρόσωπος πλέον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υπενθυμίζω -και θα προσπαθήσω να το κάνω πράξη- ότι δεν θα είμαι βολικός δήμαρχος, επειδή σώνει και καλά ανήκω στη Ν.Δ.  ή υπήρξα υπουργός της κυβέρνησής της.

To Γραφείο Τύπου