Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/03/2007

Δήλωση Π. Λαφαζάνη σχετικά με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς τις τράπεζες το 2006

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς τις τράπεζες το 2006, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Η νέα μεγάλη αύξηση του δανεισμού των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις τράπεζες, την ώρα που οι τράπεζες συνεχίζουν την ληστρική επιτοκιακή τους πολιτική, έρχεται για άλλη μια φορά να επιβεβαιώσει ότι το σύνολο σχεδόν της οικονομίας δουλεύει για τα υπερκέρδη των τραπεζών, τα οποία χρόνο με τον χρόνο καλπάζουν και έχουν φτάσει σε δυσθεώρατα ύψη.

Ειδικότερα, η νέα μεγάλη αύξηση του δανεισμού των νοικοκυριών, που έφτασε το 26% το 2006, ρυθμό τετραπλάσιο της ονομαστικής αύξησης του ΑΕΠ, δείχνει ότι σε σημαντικό βαθμό οι αναπτυξιακοί ρυθμοί της χώρας οφείλονται στην υπερχρέωση των πολιτών. Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται καταναλώνοντας αβέβαια εισοδήματα του μέλλοντος.

Οι αναπτυξιακοί ρυθμοί, που στηρίζονται στη δανειακή επέκταση, δεν είναι διατηρήσιμοι. Μια ενδεχόμενη μείωση αυτών των ρυθμών ή και ύφεση θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε κρίση και τα νοικοκυριά σε οικονομική κατάρρευση.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έχει μετατραπεί σε όμηρο του τραπεζικού κεφαλαίου. Σήμερα όσο ποτέ, πριν να είναι πολύ αργά,  είναι ανάγκη να τεθεί ουσιαστικό έλεγχος στην ανεξέλεγκτη δανειακή επέκταση και κυρίως να επιβληθεί αυστηρός έλεγχος στην τιμολογιακή πολιτική και στις προμήθειες των τραπεζών για την προστασία των πολιτών και της οικονομίας από την καταλήστευση και την αισχροκέρδεια.

To Γραφείο Τύπου