Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/06/2005

Βόμβα Τατούλη στη Βουλή σε ερώτηση Αλέκου Αλαβάνου

Κοινοβουλευτική Ομάδα Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Δήλωση - βόμβα του υφυπουργού Πολιτισμού Π. Τατούλη σήμερα στη Βουλή μετά από ερώτηση του Προέδρου της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Πιο συγκεκριμένα, σε επίκαιρη ερώτηση - καταγγελία του Αλέκου Αλαβάνου «ότι το Νέο Σχέδιο Οργανισμού που προωθεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου καταλύει τον ενιαίο χαρακτήρα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ανοίγοντας το παράθυρο σε ιδιωτικοποιήσεις με την μετατροπή σε πρώτη φάση 11 μεγάλων Μουσείων σε Ν.Π.Δ.Δ.». ο κ.Τατούλης τόνισε: «Βέβαια, θα ήθελα να πω ότι ακόμα και αυτή η πρόταση της μετακίνησης από πλευράς υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού σε νομικά πρόσωπα δημοσίού δικαίου των μεγάλων μουσείων της χώρας, χαρακτηρίζεται από ατολμία. Ίσως είναι ώριμες οι συνθήκες, ώστε να πηγαίναμε σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.»

Μετά τη λήξη της συζήτησης ο Αλέκος Αλαβάνος, αναφερόμενος στην ανωτέρω δήλωση Τατούλη, ανέφερε χαρακτηριστικά : « Φτάσαμε πια στα άκρα. Τα μεγάλα μουσεία της χώρας όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό ή το Μουσείο Ηρακλείου δίδονται σε ιδιώτες. Οδηγούνται στο χρηματιστήριο. Ας ελπίσουμε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί την Ακρόπολη.»

Εξάλλου μετά την πρωτολογία του υφυπουργού ο Αλέκος Αλαβάνος έκανε την εξής παρέμβαση: «Ο σουρεαλισμός είναι ένα ρεύμα το οποίο έχει δώσει πάρα πολλά στην πολιτιστική άνθιση τον περασμένο αιώνα και συνεχίζει μέχρι σήμερα, αλλά εάν ο σουρεαλισμός εφαρμόζεται ως πολιτική μιας κυβέρνησης θα οδηγηθούμε στο χάος. Και αυτά που κάνετε είναι σουρεαλιστικά για να καλύψουν κάποια κομματικά οφέλη μέσα στον χώρο του Υπουργείου Πολιτισμού, τον οποίο έχει διαλύσει. Έχετε καταφέρει να έχετε αντίθετους όλους τους επιστήμονες και όλους τους εργαζόμενους μέσα σε αυτό τον χώρο. Ποτέ σε καμία άλλη εποχή δεν είχε γίνει τόσο πολύ το Υπουργείο Πολιτισμού ένας χώρος διαμαρτυρίας των εργαζομένων.

Θέλω να πω ότι διαλύετε ό,τι καλό έχει γίνει. Για ποιο λόγο βάζετε χέρι στα Μουσεία; Το Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης με το σημερινό θεσμικό πλαίσιο, με τις ανεπαρκείς χρηματοδοτήσεις αναδείχθηκε ως το καλύτερο Μουσείο της Ευρώπης για το 2005. Γιατί κάνετε τα Μουσεία Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου; Για ποιο λόγο αποκόβετε τα Μουσεία από τις ανασκαφές; Για ποιο λόγο κάνετε τις Περιφέρειες; Για να ελέγχετε τις Εφορίες Αρχαιοτήτων; Για ποιο λόγο σ΄έναν θεσμό ο οποίος είναι πρότυπο στην απορρόφηση Κοινοτικών Κονδυλίων, στα έργα τα οποία έχει κάνει, στην έλλειψη διαφθοράς -πείτε μου άλλη υπηρεσία μέσα στην ελληνική δημόσια διοίκηση που να έχει τόσο χαμηλό επίπεδο διαφθοράς όπως αυτό στις Εφορίες αρχαιοτήτων- βάζετε κηδεμόνες; Γιατί βάζετε τις Εφορίες Αρχαιοτήτων μέσα σε περιφερειακά συμβούλια όπου χάνουν την αυτοτέλειά τους; Μας ενοχλεί το ότι υπερασπίζονται την πολιτιστική κληρονομιά μας ερχόμενοι σε αντίθεση και με την Κεντρική Διοίκηση και πολλές φορές και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία αν θέλετε λειτουργεί κάτω από πιέσεις;

Εμείς θέλουμε να καταγγείλουμε αυτό που κάνετε και να σας καλέσουμε, αν δεν θέλετε να πάρετε υπόψη σας τη γνώμη του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, να πάρετε υπόψη σας τη γνώμη σύσσωμου του Σώματος των Αρχαιολόγων, των Καθηγητών των Πανεπιστημίων, οι οποίοι εκφράζουν μια τεράστια ανησυχία γι΄αυτό που κάνετε. Το προωθείτε με νόμο όχι γιατί θέλετε τη συζήτηση αλλά γιατί ο Οργανισμός του Υπουργείου δεν είναι τόσο παλιός ώστε να αλλάξει στα γρήγορα. Είναι απαράδεκτο και θέλουμε να το καταγγείλουμε και να σας καλέσουμε και να καλέσουμε και τον Πρωθυπουργό να το αποσύρεται για να μην οδηγήσει σε χάος όλο το χώρο του Πολιτισμού».

To Γραφείο Τύπου