Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/03/2007

ΔΗΛΩΣΗ Π.ΤΡΙΓΑΖΗ - Η Ελλάδα να πει «όχι» στην «αντιπυραυλική άμυνα» των ΗΠΑ

Η μόνη ασφάλεια από τα πυρηνικά όπλα είναι η κατάργησή τους

Ο υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ Πάνος Τριγάζης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ταχθεί με τις χώρες της Ευρώπης που λένε «όχι» στη δημιουργία βάσεων σε ευρωπαϊκά εδάφη για τη λεγόμενη «αντιπυραυλική άμυνα» της κυβέρνησης Μπους. Οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. που αποδέχονται το σχέδιο αυτό και το στηρίζουν αναλαμβάνουν τεράστιες ευθύνες.

Πρόκειται για άκρως επικίνδυνη εξέλιξη που είναι αντίθετη σε ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Που θα οδηγήσει σε νέο γύρο πυρηνικών εξοπλισμών και στην επέκτασή τους στο διάστημα. Που δημιουργεί κινδύνους νέου διχασμού στην Ευρώπη και ακύρωσης της ιστορικής Αμερικανο-Σοβιετικής συμφωνίας του 1987 για την απόσυρση των πυραύλων μέσου βεληνεκούς, γνωστότερων ως «ευρωπυραύλων».

Ενδεχόμενη συμμετοχή ευρωπαϊκών χωρών στην «αντιπυραυλική άμυνα» της κυβέρνησης Μπους, θα αποτελέσει νέο βαρύ πλήγμα στην ιδέα μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της Ε.Ε. στην κατεύθυνση ενός φιλειρηνικού και ανεξάρτητου από τις ΗΠΑ ρόλου της Ευρώπης στην παγκόσμια σκηνή.

Ο δρόμος της ειρήνης και της ασφάλειας για την Ευρώπη και τον κόσμο είναι ο δρόμος του πυρηνικού και συμβατικού αφοπλισμού και μιας νέας σχέσης με τη Ρωσία. Η μόνη άμυνα απέναντι στα πυρηνικά όπλα είναι η πλήρης κατάργησή τους».

To Γραφείο Τύπου