Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/03/2007

Δήλωση Π. Λαφαζάνη για τη νέα αύξηση του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Ο Παν. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος για την Οικονομική και Κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τη νέα αύξηση του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Η νέα, έβδομη στη σειρά, κατά 0,25% αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ στο 3,75% επιβεβαιώνει ότι η Ε.Ε. κατευθύνεται απολύτως από τις μονεταριστικές λογικές των Τραπεζιτών, οι οποίες στρέφονται κατά της ανάπτυξης των χωρών της Ευρώπης και των ευρωπαίων πολιτών.

Ο ΣΥΝ επαναφέρει την πρότασή του για να τεθεί η ΕΚΤ κάτω από ευρωπαϊκό πολιτικό έλεγχο και να αποκτήσει διαφορετικό ρόλο με κύριο προσανατολισμό την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Η σημερινή νέα κατά 0,25% αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ θα συσσωρεύσει νέα βάρη στα υπερχρεωμένα στις Τράπεζες ελληνικά νοικοκυριά, τα οποια πληρώνουν, ήδη, τα μεγαλύτερα επιτόκια χορηγήσεων στην ευρωζώνη και έχουν τα μικρότερα επιτόκια καταθέσεων, ενώ ένα υπέρμετρο ποσοστό των δανείων βρίσκεται «στο κόκκινο», που για τα καταναλωτικά δάνεια φτάνει στο 8%.

Η κατάσταση της ληστρικής συμπεριφοράς των ελληνικών τραπεζών και της ομηρίας των κυβερνήσεων απέναντί τους  δεν πάει άλλο. Έχει έρθει η ώρα, πριν να είναι πολύ αργά, για τη διαμόρφωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου ουσιαστικού ελέγχου της πιστωτικής επέκτασης των τραπεζών στα νοικοκυριά και κυρίως αυστηρού ελέγχου στη διαμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής και των προμηθειών των τραπεζών. 

To Γραφείο Τύπου