Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/03/2007

Δήλωση Υπεύθυνης Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής ΣΥΝ σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, η Μαρίκα Φραγκάκη, υπεύθυνη του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΝ, τονίζει:

Για τις κλιματικές αλλαγές

Είναι αναγκαία μία πολιτική για αποφασιστική μείωση των ρύπων στην Ευρώπη, καθώς και ο ενεργός ρόλος της για αντίστοιχες πολιτικές σε όλον τον πλανήτη ώστε να υπάρξει περιορισμός του φαινομένου της αύξησης της θερμοκρασίας. Ταυτόχρονα, είναι αναγκαία η ουσιαστική στροφή προς τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χωρίς τη χρήση πυρηνικής ενέργειας.

Για την ενέργεια

Οι πολιτικές απελευθέρωσης του τομέα ενέργειας, που συζητούνται, είναι γνωστό ότι έχουν ήδη οδηγήσει - και διατρέχουμε τον κίνδυνο να οδηγήσουν ακόμη περισσότερο - σε επενδυτική άπνοια, με συνέπειες τόσο στην ασφάλεια τροφοδοσίας ηλεκτρικής ενέργειας (black out) όσο και στη μείωση δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος.

Για τη στρατηγική της Λισαβώνας

Η αντιμετώπιση της ανεργίας προϋποθέτει μια εντελώς διαφορετική οικονομική και κοινωνική πολιτική που θα έχει στο επίκεντρό της τον στόχο της πλήρους απασχόλησης. Η περίφημη «flexicurity», που προβάλλεται ως βασικός τρόπος μείωσης της ανεργίας, είναι οφθαλμαπάτη, καθώς όσο πιο ελαστικές είναι οι εργασιακές σχέσεις τόσο πιο ανασφαλείς είναι η εργασία, ιδιαίτερα σε συνθήκες υψηλής ανεργίας.

Για την «αντιπυραυλική ομπρέλα» των ΗΠΑ

Είναι αναγκαία μια αποφασιστική θέση της Ευρώπης κατά της πρόθεσης των ΗΠΑ να εγκαταστήσουν «αντιπυραυλική ομπρέλα» σε ευρωπαϊκές χώρες. Μια τέτοια ενέργεια θα μας οδηγούσε σε αναθέρμανση του κλίματος του ψυχρού πολέμου. Η ελληνική κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη, μετά τις δηλώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, που έσπευσε να υπερασπίσει του ψυχροπολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η τιμή ενός μόνο πυραύλου θα μπορούσε να καλύψει οικονομικά όλα τα προγράμματα στην Αφρική για την καταπολέμηση του AIDS.

Για τα 50 χρόνια των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Η κρίση στην Ε.Ε., που είναι κρίση των κυρίαρχων πολιτικών, έχει χαρακτηριστικά οδηγήσει ακόμη και σε μεγάλες δυσκολίες στη σύνταξη της επετειακής διακήρυξης για τα 50 χρόνια των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Το κρίσιμο ζήτημα για την Ε.Ε. είναι το ζήτημα του προσανατολισμού της. Είναι αναγκαία μια αποφασιστική στροφή που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στους ευρωπαίους πολίτες.  

To Γραφείο Τύπου