Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/03/2007

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΔΕΨΑΝ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

«Θέλω να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις:

Πρώτον: Η επιμονή της κυβέρνησης να ψηφίσει μονοκομματικά και χωρίς καμία συναίνεση με την εκπαιδευτική κοινότητα και τη νεολαία την αναθεώρηση του άρθρου 16 και το νόμο-πλαίσιο αποτελεί εδώ και σχεδόν ένα χρόνο εστία αδιεξόδων και προκαλεί εντάσεις με τεράστιες συνέπειες.

Ο νόμος-πλαίσιο δεν είναι μόνο αντισυνταγματικός. Είναι πια ο νόμος του αίματος και της βίας και δεν πρέπει να εφαρμοστεί.

Δεύτερον. Η στρατηγική της έντασης αποτελεί κυβερνητική επιλογή. Το χθεσινό όργιο αστυνομοκρατίας και βίαιης καταστολής εναντίον της νεολαίας και του εκπαιδευτικού κινήματος αποτελεί μια μαύρη σελίδα στα πεπραγμένα της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Δεν ζητάμε την παραίτηση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Β. Πολύδωρα, διότι θεωρούμε πρωταγωνιστή τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Κ. Καραμανλή και για την επιλογή του προσώπου ως Υπουργού Δημόσιας Τάξης –όλοι ξέρουμε εάν κάνει γι αυτή τη θέση- αλλά και για την επιλογή της στρατηγικής της σύγκρουσης.

Τρίτον. Είναι ρητή και αυτονόητη η κατηγορηματική μας αποδοκιμασία προς τις ομάδες και τις ενέργειες βίας. Τις ομάδες της βίας τις πολλαπλασιάζει και τις εντείνει ως κοινωνικό φαινόμενο η στρατηγική της σύγκρουσης της κυβέρνησης της Ν.Δ. και η προσπάθεια να αξιοποιήσει πολιτικά τις ενέργειές τους.

Κυβέρνηση και αστυνομία αξιοποιούν αυτές τις πράξεις και τις εικόνες που παράγουν, από τη μια για να οξύνουν στην κοινωνία το αίσθημα του φόβου και συντηρητικά ανακλαστικά και από την άλλη για να στοχοποιήσουν και να χτυπήσουν τον όγκο των διαδηλωτών που επιμένουν τόσο καιρό κατά δεκάδες χιλιάδες να καταγγέλλουν την πολιτική της Ν.Δ. στην Παιδεία.

Με αφορμή και τα χθεσινά επεισόδια, επαναλαμβάνουμε τη θέση μας ότι το μαζικό κίνημα, οι δυνάμεις της Αριστεράς, ο Συνασπισμός δεν έχουν καμία σχέση και δεν καλύπτουν, αλλά, αντίθετα, υφίστανται τις συνέπειες της καταστολής υπό το πρόσχημα των απαράδεκτων πρακτικών τυφλής βίας.

Καταδικάζουμε απερίφραστα την προσβολή συμβόλων, όπως έγινε χθες στον Άγνωστο Στρατιώτη. Γι αυτό την ευθύνη αποκλειστικά έχουν όσοι τη διέπραξαν αλλά και οι δυνάμεις της τάξης που ο προσανατολισμός τους ήταν να αντιπαραταχθούν με τον όγκο των ειρηνικών διαδηλωτών και όχι να περιφρουρήσουν αυτά που έπρεπε να περιφρουρήσουν.

Θέλουμε να καταγγείλουμε επίσης την προσπάθεια αξιοποίησης αυτών των γεγονότων, προκειμένου να δημιουργηθεί στην κοινωνία μια αίσθηση συλλογικής ευθύνης ενάντια στους οργανωτές των εκδηλώσεων, στις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες και σε όσους νέους και νέες συμμετείχαν ειρηνικά σ΄ αυτές.

Τέταρτον. Τονίζουμε ιδιαίτερα την απαράδεκτη στέρηση στοιχειωδών δικαιωμάτων των δεκάδων συλληφθέντων της χθεσινής διαδήλωσης, με την άρνηση επικοινωνίας τους με τους δικηγόρους και τους οικείους τους. Οι περισσότεροι εκ των συλληφθέντων προσήχθησαν αναίτια, μετά τη διάλυση των πορειών και έξω από τον χώρο των επεισοδίων.. Είναι προφανές πως υπήρξε κυβερνητική εντολή για μαζικές συλλήψεις, ανεξαρτήτως πραγματικών ευθυνών. Και μαζί με τις συλλήψεις καταγγέλλουμε και τους τραυματισμούς σε μαζική κλίμακα. Ανάμεσα σε αυτούς που υπέστησαν τη βία της αστυνομίας ήταν και διακεκριμένα στελέχη του εκπαιδευτικού κινήματος, όπως ο Γενικός Γραμματέας της ΟΛΜΕ Γρ. Καλομοίρης.

Θέλω να καταγγείλω τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών κ. Ντογιάκο, ο οποίος λειτουργεί, όχι εποπτεύοντας το έργο της αστυνομίας και διασφαλίζοντας τις δικονομικές εγγυήσεις, αλλά λειτουργεί ο ίδιος ως ανεξέλεγκτος αρωγός σε ακραίες αστυνομικές μεθοδεύσεις. Ένα 24ωρο σχεδόν μετά τη σύλληψη δεν έχει δοθεί ακόμη η δυνατότητα επικοινωνίας με τους δικηγόρους, τη στιγμή που αυτό αυτομάτως είναι δικαίωμα από τη στιγμή που κάποιος βρίσκεται στα χέρια των αρχών υπό κατηγορία.

Πέμπτον. Ελπίζουμε να μην υλοποιηθεί το προαναγγελθέν χθες, δηλαδή, ότι θα ζητηθούν και θα χρησιμοποιηθούν οι κασέτες των τηλεοπτικών συνεργείων για τον εντοπισμό δήθεν ενόχων και καταλογισμό ευθυνών. Αλίμονο αν υπάρξει σύγχυση ανάμεσα στο ρόλο του δημοσιογράφου και στο ρόλο του αστυνομικού. Προειδοποιούμε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σ΄ αυτή την κίνηση που, ανάμεσα στα άλλα, θα θέσει υπό αμφισβήτηση και σε κίνδυνο την ασφάλεια των δημοσιογράφων και των τηλεοπτικών συνεργείων, που θα μπορούσαν να γίνουν εύκολοι στόχοι για ενέργειες βίας.

Έκτο. Εμείς θα συμμετάσχουμε και καλούμε όλους να συμμετάσχουν στο απογευματινό μαζικό συλλαλητήριο, για να δώσουμε ειρηνικά το  μήνυμα στην κυβέρνηση ότι ο λαός της Αθήνας είναι κοντά στα παιδιά του, δίπλα στην εκπαιδευτική κοινότητα. Καλούμε επίσης για συμμετοχή στη μεγάλη καλλιτεχνική εκδήλωση που ετοιμάζεται για τη Δευτέρα από τις εκπαιδευτικές κοινότητες.

Έβδομο. Ανησυχούμε πάρα πολύ για το δίπολο αστυνομίας-κουκουλοφόρων. Είχαμε προειδοποιήσει για την ύπαρξη αυτής της συνέργιας ως Συνασπισμός και σήμερα αυτό γίνεται αποδεκτό και από άλλες πολιτικές δυνάμεις, γίνεται αποδεκτό πια και από ένα μεγάλο μέρος του Τύπου.

Θα εκφράσω τις ανησυχίες μας αυτές ζητώντας, την επόμενη βδομάδα, να γίνω δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον κ. Παπούλια, προκειμένου να του εκθέσω τη βαθιά μας ανησυχία για την αυταρχική εκτροπή που διαμορφώνεται στη χώρα μας. Επίσης θα ζητήσω να έχω συνάντηση και με τους επικεφαλής των άλλων δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, προκειμένου σε αυτό το κορυφαίο πια για τις δημοκρατικές εξελίξεις ζήτημα να υπάρξουν κοινές παρεμβάσεις, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ομαλή δημοκρατική πορεία στη χώρα μας και το δικαίωμα του καθενός να διαδηλώνει με ειρηνικό τρόπο τις απόψεις του.

To Γραφείο Τύπου