Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/03/2007

Απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου κ. Κυπριανού στον Δημ. Παπαδημούλη για το θέμα της γειτνίασης του κέντρου βρεφών "ΜΗΤΕΡΑ" με καλώδια υψηλής τάσης

Έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία: "Τα κράτη μέλη καλούνται να θεσπίσουν ένα πλαίσιο βασικών περιορισμών και επίπεδα αναφοράς, ώστε να διασφαλίσουν υψηλό επίπεδο προστασίας της δημόσιας υγείας".

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ σε ερώτησή του ζητούσε να μάθει αν η Επιτροπή είναι ενήμερη για το ζήτημα της γειτνίασης του κέντρου βρεφών ΜΗΤΕΡΑ με καλώδια υπέρ-υψηλής τάσης καθώς για τις προόδους των εργασιών της "Επιστημονικής Επιτροπής για τους ανακύπτοντες και τους πρόσφατα εντοπιζόμενους κινδύνους για την υγεία"(SCENIHR).

Σύμφωνα με την απάντηση του Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα υγείας κ. Μ. Κυπριανού, "η Ευρώπη παρακολουθεί από καιρό τις πιθανές επιπτώσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στην υγεία και για το σκοπό αυτό χρηματοδοτεί τη σχετική έρευνα και συμβάλλει με συστάσεις του Συμβουλίου στην καθιέρωση ενός πλαισίου για την προστασία των εργαζομένων και των πολιτών έναντι των πιθανών κινδύνων που συνδέονται με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία". Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι έρευνες της SCENIHR. Η αρμοδιότητα θέσπισης πλαισίου περιορισμών και επιπέδων αναφοράς εναπόκειται στα κράτη μέλη.

Ακόμη, ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε ότι "αν και οι συστάσεις αυτές δεν αποτελούν νομικώς δεσμευτικά κείμενα με βάση τα οποία η Επιτροπή μπορεί να κινήσει διαδικασίες λόγω παράβασής τους εναντίον των Κρατών Μελών", σε περίπτωση εκδίκασης ορισμένης διαφοράς σχετικής με την ερμηνεία μέτρων που έχουν λάβει τα κράτη μέλη, "τα δικαστήρια οφείλουν να τις λαμβάνουν υπόψη τους, όταν αυτές διευκολύνουν την ερμηνεία των εθνικών μέτρων που έχουν θεσπιστεί με σκοπό την εφαρμογή μιας συγκεκριμένης σύστασης ή στην περίπτωση που οι συστάσεις σκοπό έχουν να συμπληρώσουν δεσμευτικές κοινοτικές διατάξεις".

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε:

"Ακόμη και η υποψία ότι η γειτνίαση με ηλεκτρομαγνητικά πεδία μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην ανθρώπινη υγεία, επιβάλλει στις αρμόδιες αρχές να προβούν στη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την προστασία των πολιτών. Πολύ περισσότερο όταν επιστημονικές μελέτες παρέχουν επαρκείς ενδείξεις ότι απειλείται η υγεία ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Αναμένουμε τις εξηγήσεις και κυρίως τα μέτρα των αρμοδιων".

To Γραφείο Τύπου