Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
12/03/2007

Αναγκαστική λύση της εργασιακής σχέσης των Ιπταμένων Συνοδών Φροντιστών της Ολυμπιακής Αεροπορίας τον Οκτώβριο 2003

Ερώτηση του Φώτη Κουβέλη προς τους Υπουργούς Μεταφορών και Επικοινωνιών, Οικονομίας και Οικονομικών, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

Με βάση το ν.3185/03 η Διοίκηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας προέβη στην υποχρεωτική λύση της εργασιακής σχέσης 260 Ιπταμένων Συνοδών Φροντιστών και 130 Ιπταμένων Χειριστών και την αναγκαστική υπαγωγή τους στο συνταξιοδοτικό καθεστώς. Από τις διατάξεις του ίδιου νόμου προβλεπόταν η δυνατότητα καταβολής οικονομικών κινήτρων στους απολυόμενους από τον «Ειδικό Λογαριασμό Αποκρατικοποίησης» της Ο.Α.

Με βάση τη διάταξη αυτή, στους 130 Ιπτάμενους Χειριστές που συνταξιοδοτήθηκαν υποχρεωτικά, χορηγήθηκαν:

-Η απώλεια εισοδήματος μεταξύ σύνταξης και αποδοχών εργασίας για όσα χρόνια είχαν δικαίωμα εργασίας μέχρι τη λήξη της καριέρας τους.

-Η πλήρης κάλυψη του ύψους της διαφοράς σύνταξης που θα λάβουν με τη σύνταξη που θα ελάμβαναν εάν ολοκλήρωναν την καριέρα τους και μάλιστα αναπροσαρμοζόμενη γεωμετρικά κατά 2,5% ανά έτος.

-Η πλήρης απόδοση (100%) του «εφάπαξ».

Αντίθετα στους 260 Ιπτάμενους Συνόδους Φροντιστές που απολύθηκαν και συνταξιοδοτήθηκαν με το ίδιο καθεστώς και διαδικασίες, δεν τους χορηγήθηκε καμία αποζημίωση για την απόλυσή τους, παρόλο που ο νόμος το προέβλεπε.

Επειδή η ενέργεια  αυτή της  διοίκησης της Ο.Α. συνιστά  άνιση μεταχείριση σε βάρος των Ιπταμένων Συνοδών Φροντιστών, η οποία  παράλληλα τους  οδήγησε σε συνταξιοδοτικό καθεστώς με χαμηλές συντάξιμες αποδοχές ,με αποτέλεσμα σήμερα να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και να ζητούν να επανέλθουν στο προηγούμενο εργασιακό τους καθεστώς.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

Ποια είναι η θέση τους αναφορικά με την ακριβή εφαρμογή του περιεχομένου του Ν. 3185/2003 για τους απολυθέντες Ιπτάμενους Συνοδούς Φροντιστές και σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να αποκατασταθούν αυτοί, οικονομικά και εργασιακά;

Ο ερωτών βουλευτής

Φώτης Κουβέλης