Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/03/2007

Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια έγινε δεκτός σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε δηλώσεις και απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

«Μετέφερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις βαθιές μας ανησυχίες για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η νέα γενιά, και ειδικά οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, από την κυβέρνηση. ;Oχι μόνο με την αμφισβήτηση κεκτημένων, όπως είναι η δημόσια δωρεάν Παιδεία, το άρθρο 16 και ο  νόμος-πλαίσιο. Aλλά και με την  αφαίρεση βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών τους. Είναι η βία που βλέπουμε στον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι κινητοποιήσεις τους και οι ειρηνικοί διαδηλωτές. Είναι η παραβίαση βασικών δικονομικών δικαιωμάτων, που φτάνει μέχρι τα άκρα, με συνέπεια να έχουμε τραυματίες, κρατούμενους φοιτητές και ειρηνικούς διαδηλωτές, χωρίς  δικαίωμα επαφής και συνάντησης ούτε με γιατρό, ούτε με δικηγόρο.

Εμείς καταδικάζουμε τη βία απ΄ όπου κι αν προέρχεται.

Είμαστε αντίθετοι μ΄ αυτή τη στρατηγική της έντασης που ακολουθεί η κυβέρνηση, και για προεκλογικούς λόγους αλλά και για να αφαιρέσει κεκτημένα δικαιώματα. Σήμερα ενάντια στους φοιτητές, αύριο ενάντια στους εργαζόμενους με το ασφαλιστικό.

Πρέπει να βρεθεί μία διέξοδος.

Ζητάμε από την κυβέρνηση και την Πρόεδρο της Βουλής να μην προχωρήσει στη διανομή στους βουλευτές του τελικού κειμένου, με βάση το άρθρο 104 του Κανονισμού της Βουλής, και επομένως και στην ψηφοφορία στο σύνολο, του νόμου-πλαισίου που προγραμματίζεται για αύριο, ώστε να έχουμε όλοι χρόνο και να υπάρξει μια αντιμετώπιση των θεμάτων Παιδείας με νέους όρους.»

-    Ζητήσατε την παρέμβαση του Προέδρου;…

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέφερα τις δικές μας σκέψεις και απόψεις και πιστεύω ότι τις άκουσε με προσοχή.

-    Τι σας είπε; …

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακούει κυρίως με προσοχή. Και είναι ευαίσθητος Πρόεδρος.

-    Κυρίως κυβερνητικά στελέχη σας κατηγορούν ότι υποκινείτε ως ένα βαθμό με την στάση σας ως κόμμα όλες αυτές τις διαδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις , ότι είστε αυτόκλητοι μάρτυρες όσων συλλαμβάνονται και ότι καλύπτετε τους κουκουλοφόρους…

Όσον αφορά στο πρώτο, όποιος λέει ότι υποκινούνται από κάποιον εξωτερικό παράγοντα οι κινητοποιήσεις των φοιτητών, δεν έχει καταλάβει τίποτα. Οι φοιτητές υπερασπίζονται αξίες, οι οποίες έχουν σχέση με το ελεύθερο Πανεπιστήμιο και με το δικαίωμά τους στη γνώση.

Όσον αφορά στο δεύτερο, για τους κουκουλοφόρους, νομίζω ότι μ΄ αυτά που λέει η κυβέρνηση τους έχει μετατρέψει σε μείζον πρόβλημα.

Επαναλαμβάνω, εμείς καταδικάζουμε αποφασιστικά και απερίφραστα τη βία απ΄ όποια πλευρά κι αν προέρχεται.»

To Γραφείο Τύπου