Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
13/03/2007

Ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί

Επίκαιρη ερώτηση του Θανάση Λεβέντη προς την Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Σήμερα το Υπουργείο Παιδείας απασχολεί περίπου 5.500 ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 3.000 στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Για να συμπληρωθεί το ωράριο τους, που είναι το πολύ 12 ώρες, χρειάζεται να μετακινούνται σε δυο και τρία σχολεία την ίδια μέρα, ενώ πληρώνονται με το εξευτελιστικό ποσό των 7,74 ? την ώρα (καθαρά) το οποίο δεν φτάνει να καλύψει ούτε τα έξοδα μετακίνησης των εκπαιδευτικών από σχολείο σε σχολείο. Επίσης δεν πληρώνονται στις αργίες και τις σχολικές εορτές κάτι που δεν ισχύει για κανένα άλλο εκπαιδευτικό στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ταυτόχρονα, υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση στο να πληρωθούν οι εκπαιδευτικοί αυτοί. Πέρυσι  πληρώθηκαν μετά το Πάσχα για πρώτη φορά πράγμα το οποίο θα συμβεί και φέτος. Έτσι, οι περισσότεροι κάνουν δύο και τρεις δουλειές για να καταφέρουν να επιβιώσουν.

Η ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης δεν μπορεί να γίνεται με ωρομίσθιους και απλήρωτους εκπαιδευτικούς. Η μισή εργασία και η μισή ζωή δεν αφήνει τον εκπαιδευτικό απερίσπαστο, ώστε να προσφέρει αυτά που μπορεί, δεν δημιουργεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για ιδανικό παιδαγωγικό κλίμα.

Οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, γιατί προφανώς είναι μία φθηνή και οικονομικά συμφέρουσα λύση, καθώς μπορεί κάθε καλοκαίρι να τους απολύει και να τους προσλαμβάνει ξανά όποτε προκύψει ανάγκη, δηλαδή σχεδόν πάντα, προσφέροντας το δέλεαρ της μοριοδότησης.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ερωτάται η Κα. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε:

-Να πληρωθούν άμεσα οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί και να μην εμφανιστούν ξανά καθυστερήσεις στην πληρωμή τους

-Να καλύψει τα σοβαρά κενά σε διδακτικό προσωπικό σε όλα τα σχολεία της χώρας ώστε να μη χρειάζονται μέθοδοι σαν αυτές των ωρομίσθιων για να μπορούν τα σχολεία να λειτουργούν

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ